Generic filters
Exact matches only

Boli vas kičma? Ovaj čovek će vam rešiti problem!

Za 23 godine samostalnog rada, kod Aleksandra Popovića (45) kiropraktičarsku pomoć zatražilo je više od 30.000 ljudi. Iako nema „školsko znanje“, gotovo da ne postoji ortoped u regionu koji ne uvažava njegov dar i ne sarađuje sa Popovićem kada je zvanična medicina u dilemi.

Aca1_1412933705_670x0
Aleksandar Popović rodom je iz Prijepolja, gde je i naučio da, narodski rečeno, „namešta kosti“. Ovaj, kako kaže – dar, prenosi se u njegovoj porodici s kolena na koleno; Aleksandar je predstavnik sedme generacije Popovića čije vešte ruke pomažu ljudima koji imaju problema sa kičmom i zglobovima. Tajne zanata naučio je od oca koji je takođe važio za vrsnog „kostolomca“.

Aca3_1412933707

Skolioza je problem koji može da bude saniran za samo nekoliko tretmana

– Kada čujem reč ’kostolomac’, moja prva asocijacija su nelagodnost, bol i otpor – kaže Popović za portal Nadlanu. – Kiropraktika je human posao, moj zadatak je da otklonim bol. Svejedno je da li se radi o mehaničkim povredama ili je uzrok bola starenje i nedovoljna briga o zdravlju.
Sedam osnovnih postulata za zdravlje kičme

1. Oblačite se u skladu sa vremenskim prilikama, nemojte nositi majice koje ne pokrivaju leđa
2. Jedite što više voća i povrća, orašastih plodova i zdravih masti i ulja
3. Vežbajte umereno, nemojte dizati tegove bez stručnog nadzora; najbolja aktivnost za kičmu je redovna svakodnevna šetnja, najbolje u prirodi
4. Izbegavajte stresne situacije, odnosno potrudite se da promenite ugao gledanja na ono što vam se događa
5.Izbacite iz upotrebe gazirane napitke, da biste što duže sačuvali dobru gustinu kostiju
6. Boravite na suncu u periodu kada je to preporučljivo; leti do 10 sati ujutro i posle 17 sati popodne, a tokom jeseni i zime šetajte kad je napolju sunčano
7. Ukoliko se bavite sportom, trudite se da ne prekoračite granice vlastite izdržljivosti kako ne biste imali problema sa pucanjem ligamenata, uvrnućima zglobova i lomljenjem kostiju Saznajte koje namirnice najviše štete kostima!

Objašnjava da su njegovi pacijenti podjednako i mladi i stari, i muškarci i žene, i menadžeri, sportisti, studenti, zanatlije, vojna lica, ali i lekari. Danas gotovo da nema osobe koja nema problema sa kičmom, jer je stil života užurban, hranimo se nezdravo i fizički smo neaktivniji nego naši preci.

S druge strane, postoje promene na koje ne možemo da utičemo čak ni zdravim načinom života – njih izaziva starenje; dobra vest je što je takve promene moguće ublažiti.

– Zdravlje kičme i celog skeleta zavisi od toga koliko vodimo računa o sebi. Nažalost, danas je malo onih koji mogu da se pohvale životom bez stresa, koji vode računa o onome što jedu, kako vežbaju i kako se oblače. Momci se junače po teretanama, dižu tegove bez ikakve kontrole, a devojke više prate modu nego što vode računa o zdravlju. Deca sve više vremena provode ispred računara, u nepravilnom položaju, pa se žale na bolove u kičmi i rukama. Nažalost, sve to jednog dana ’dođe na naplatu’ – upozorava Popović.

Aca4_1412933709

Osobe koje se bave sportom moraju da znaju gde je granica, da ne bi došlo do uvrnuća zgloba

Umereno – reč koju izgovara kao univerzalni savet za zdrav život – ujedno je i koncept kog se sam pridržava.

– Isključite brzu hranu i gazirane napitke, šetajte umesto što vežbate u teretani bez stručnog nadzora, osluškujte svoje telo. Svako od nas mora da zna gde mu je granica. Ni ja se ne upuštam da rešavam problem ako procenim da ne mogu da pomognem – poručuje Popović.

Životna želja mu je, kaže, da narodna i klasična medicina delaju zajedno. Na svom primeru to odavno radi; sarađuje sa ortopedima iz celog regiona i zajedničkim snagama pomažu ljudima da što pre ozdrave ili barem osete poboljšanje zdravstvenog stanja.

Snežana Moldovan
Foto: Dragan Jereminov, Na dlanu

Komentari
Loading...