Bolest koja se najčešće otkrije kasno

Bolovi u stomaku, dijareja i ostale probavne smetnje najočitiji su znakovi da gluten, belančevina iz pšenice, raži i ječma, uništava crevne resice.

celi

Celijakija je bolest koja se skriva iza čak 300 različitih simptoma, od kojih neki na prvi pogled nemaju nikakve veze s probavom.

Oni koji su oboleli od celijakije imaju 30 posto veći rizik od preloma, a čak 69 posto veći rizik od lomova kuka, pokazalo je američko istraživanje. Najverovatniji uzrok je to što njihov organizam ne može toliko učinkovito iskoristiti kalcijum iz hrane. Posebno obratite pažnju na simptome preuranjene osteoporoze poput čestih lomova ili lošeg držanja.

Možda ste malo nestabilni kada ustanete ili se često spotaknete, a hodali ste spretno kao mačka. Problemi s ravnotežom, trnci u rukama u nogama, prsti koji trnu, sve su to neurološki simptomi povezani s celijakijom. Lekari ne razumeju tačno zašto, ali magnetne rezonance obolelih od celijakije pokazale su promene u mozgu te manju gustoću sive materije u područjima koja regulišuu motoričke i kognitivne sposobnosti.

Komentari
Loading...