Bolest koja napada sve više devojaka

Poslednjih 40 godina dramatično se povećao broj devojaka obolelih od melanoma, zaključak je novog američkog istraživanja. Naučnici Klinike Mejo utvrdili su da se učestalost melanoma od 1970. do 2009. godine povećala osam puta među mladim ženama i četiri puta među mladićima.

melanom-3-660x500
Preterano izlaganje UV zracima jedan od osnovnih razloga nastanka bolesti

I dermatolozi tvrde da rezultati istraživanja odražavaju situaciju s kojom se svakodnevno susreću u svojim ordinacijama. Naučnici naglašavaju da se u glavne krivce sve većeg broja obolelih od melanoma ubraja upotreba solarijuma, opekotine zadobijene u detinjstvu, ali i odrasloj dobi.

“Svako izlaganje UV zracima, bez obzira na njihov izvor – prirodni (sunce) ili veštački (solarijum) – izaziva određene, nepoželjne promene u koži. U kojoj će se životnoj dobi i u kojem obliku one pojaviti, bitno zavisi od količine izlaganja UV zracima, odnosno količini vremena provedenog na suncu (ili u solarijumu)”, kažu dermatolozi.

Melanom je zloćudni tumor kože, i oboljenje kože koje najčešće dovodi do smrti. Najrizičnija grupa za dobijanje ove bolesti su ljudi izuzetno svetle puti, plavih očiju i riđe kose, takozvani “keltski tip”. Zatim slede svetli plavokosi ljudi. Kod crnaca i azijata ovo oboljenje se izuzetno retko javlja.

Mnogima se dopalo i ovo:

Ostavite odgovor