Bolest belih mrlja na licu i telu- Simptomi i lečenje

Poznati dermatovenerolog dr.sc. Ivanom Ručević je objasnila da li je vitiligo ( bele mrlje po licu i telu) opasan za zdravlje, ko mu je sklon te može li se izlečiti.

vv

Vitiligo ( lat. Vitelius ) je stečena kožna bolest kod koje se javljaju oštro ograničene “bele mrlje” na različitim delovima tela, uključujući i lice, gde dolazi do gubitka kožnog pigmenta i nestanka pigmentnih ćelija – melanocita. Učestalost bolesti kreće se od jedan do dva posto.

Sam po sebi, vitiligo nije opasan za zdravlje, ali može nastati i uz neke druge bolesti kao što su bolesti štitnjače, šećerna bolest, perniciozna anemija, alopecija areata ili Addisonova bolest. Može se javiti i kod oboljelih od psorijaze, ali i kod malignog melanoma i to kao dobar prognostički znak koji sugeriše uspešan imunološki odgovor na provedenu terapiju.

Ne sme se zanemariti i uloga stresa.

Vitiligo spada u kožne nepravilnosti te na taj način utiče i na kvalitet života, izazivajući različite frustracije kod većine osoba s ovom bolesti, prvenstveno što se ne može predvideti prognoza bolesti.

Vitiligo se u ranoj fazi nastanka manifestuje sitnim, oštro ograničenim, mlečnobelim mrljama koje u toj fazi mogu biti praćene svrabom, a neretko je rub promena tamnije pigmentiran. Veličina im varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u promeru. Tokom vremena broj promena se povećava i spaja u veća žarišta, dok svrab prestaje.

Promene mogu biti simetrično ali i asimetrično raspoređene. Najčešće se javljaju na udovima, posebno iznad zglobova prstiju šaka, na kolenima i laktovima, na licu (oko očiju i usana), pazusima, oko pupka, na potkolenicama, leđima, genitalnoj regiji. Istovremeno se može javiti i depigmentacija kose i sluznica usne šupljine i genitala. Ako promene zahvate kožu celog tela govorimo o “univerzalnom vitiligu”.

Može početi u bilo kojoj životnoj dobi, najčešće oko 20. godine života (oko 50 posto oboljelih razvija simptome između 10. i 30. godine). Podjednako zahvaća oba pola, a među decom nešto je učestaliji kod devojčica.

Lečenje 

Terapija vitiliga za sada nije zadovoljavajuća, te njen uspeh zavisi od lokalizacije i trajanja bolesti. U ranoj fazi nastanka postoji bolji terapijski odgovor, a u kasnijoj, kada su melanociti razoreni, učinak terapije je smanjen ili izostaje. Kao najdelotvornija terapijska metoda za sada se pokazala fototerapija, s oko 60 posto uspešnog terapijskog odgovora, posebno za manje promene.

Od ostalih sredstava primenjuju se kortikosteroidne kreme, zatim sintetski preparati vitamina D. Kod opsežnih promena dolazi u obzir depigmentacija okolnih područja s 20 postotnim monobenzilester-hidrokinonom a kod manjih, izoliranih – hirurški tretman. Katkada se zbog neuspeha terapije pribegava kozmetskoj kamuflaži.

Srodni članci:

Komentari
Loading...