Generic filters
Exact matches only

Bol u ZGLOBOVIMA: Prirodni lekovi kao rešenje za bolne zglobove ! VIDEO

Bol u zglobovima -Zglobovi povezuju kosti i podržavaju pokrete tela.

Bez njih ljudsko telo ne bi bilo mobilno. Sačinjeni su od više vrsta vezivnog tkiva, među kojima su kolagen, ligamenti i hrskavica.

Osim što omogućavaju pokretljivost, zglobovi služe i kao zaštita vitalnim organima, kao i samim kostima od povreda nastalih trenjem.

Vrlo često, zbog nekog zdravstvenog poremećaja ili bolesti, ljudi osećaju neprijatnost i nekomfornost u predelu jednog ili više zglobova.

Ponekad se čini da bol potiče od mišića ili susednih kostiju, što neretko nije tačno.

 

Upalni proces se razvija baš na tkivu od kojeg je zglob sačinjen što, između ostalog, može da bude praćeno bolom različite jačine i dužine trajanja.

Počev odgore ka dole, tegobe se obično lociraju na zadnjem delu vrata, vilici, ramenima, šakama, gornjem i donjem delu kičme, kukovima, kolenima i stopalima.

Ukoliko bol traje nekoliko nedelja smatra se da je postojeće stanje akutno, a dijagnostikuje se kao hronično ako je prisutno više meseci.

 

Epsom so smanjuje osećaj bola u zglobovima

Epsom so deluje protivupalno, a samim tim smanjuje i osećaj bola koji se može javiti bilo gde u telu, kao i u zglobovima.

Opušta organizam, redukujući i efekte stresa podstičući produkciju serotonina, supstance koja smiruje telo i um. Takođe, održava i dobro zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Pola šolje ove vrste soli sipajte u lavor tople vode. Unutra potopite bolne zglobove i sačekajte 15 minuta pre nego što ih osušite trljajući mekanim peškirom. Ponoviti po potrebi.

 

Senf je odlično prirodno sredstvo za tretiranje bolnih zglobova

Senf je izvor korisnih nutrijenata i antioksidanata. Isto tako, služi i kao odlično prirodno sredstvo za tretiranje bolnih zglobova.

Pored toga, pruža zaštitu od infekcija, ublažava simptome kožnih oboljenja i ponaša se antikancerogeno.

Konzumiranjem senfa u ishrani smanjuje se nivo glukoze u krvi.

Pomešati kašiku ljutog senfa, kašiku meda, kašiku sode bikarbone i kašiku soli. Pomešajte da dobijete ujednačenu smesu. Uveče pred spavanje, nanesite je u manjoj količini na mesto koje je izvor bola, odgore staviti parče folije i zavežite preko vunenim šalom.

Isprati nakon dva sata delovanja. Ostatak smeše čuvati u kutiji od kreme za lice ili sličnoj ambalaži.

 

Kurkuma za bolove u zglobovima

Kurkuma pruža olakšanje osobama koje imaju bolove u zglobovima zbog stanja kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Kurkumin je aktivni sastojak iz ovog začina koji se ponaša antiinflamatorno, ublažavajući neprijatne bolove. Kurkuma takođe snižava holesterol i šećer u krvotoku.

Pomešajte kašičicu kurkume u prahu, kašičicu himalajske soli i pola kašičice vode. Dobićete smešu koju je potrebno naneti na bolno mesto.

Posle 20 minuta delovanja isperite sve mlakom, čistom vodom. Ponoviti 1-2 puta dnevno, u zavisnosti od jačine bola.

 

Kopriva smanjuju intezitet bolova

Kopriva sadrži vitamine, minerale, aminokiseline i polifenole značajne za funkcionisanje zglobova.

Ovi elementi pružaju zaštitu vezivnom tkivu od novih oštećenja i smanjuju intezitet bolova. Pomažu u borbi protiv infekcija i tretiranju rana i opekotina.

Dve kašičice osušenih listova koprive preliti sa 200ml vrele, prokuvane vode. Nakon 15 minuta stajanja procediti čaj i popiti ga. Konzumirati tri puta dnevno.

 

Maslinovo ulje dokazano smanjuje bol i oticanje zglobova

Maslinovo ulje dokazano smanjuje bol i oticanje kod pacijenata sa artritisom i povredama zglobova.

Odlikuje ga moćno protivupalno delovanje zbog prisustva zasićenih masnih kiselina.

Potražite ekstra devičansko, hladno ceđeno ulje jer je samo u tom obliku lekovito.

U 200ml vode sipajte 300ml kvalitetnog maslinovog ulja i 10 supenih kašika morske soli. Mešati sastojke dok se so potpuno ne rastopi. Sipati u praznu sprej bočicu.

Poprskati jednom mesto koje je bolno i otečeno. Nežno masirati za početak 2-3 minute pa polako iz dana u dan povećavati vreme do 15 minuta.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...