Generic filters
Exact matches only

Bol u testisima

Muškarci su jako osetljivi po pitanju testisa. Na kraju krajeva, testisi su sami po sebi jako osetljivi. Neprijatan osećaj i bol u testisima muškarcima uzrokuju veliki stres. Mnogi to povezuju sa svojom muškošću i seksualnošću, i postaju ranjiviji.

 

tr

Testisi, osetljiv deo tela koji je odgovoran za proizvodnju spermatozoida i testosterona, su s razlogom smešteni izvan tela. Na taj način su uvek optimalne telesne temperature, koja je 1 do 2 stepena niža od temperature celog tela.

Svaka abnormalnost na području testisa kod brojnih muškaraca stvara osećaj nesigurnosti i stida, zbog čega se jako teško odlučuju na odlazak lekaru.

Ozleda

Udarac u skrotum i testise će uzrokovati bolove u testisima. Svaki muškarac, koji je pretrpio ovakvu vrstu udarca, osećaj bola verovatno pamti  celi život.

Oticanje i krvarenje su najgore posledice udarca. Ali, koliko god to loše izgledalo, sasvim je bezopasno i proći će za nekoliko dana.

Infekcija

Testisi su skloni infekcijama. Upala testisa može uzrokovati bol, osetljivost, oticanje i povećanje temperature testisa.

Bakterijska infekcija se  uvek javlja u urinarnom sistemu i lako se leči uzimanjem antibiotika.

Virusna infekcija se češće javlja na području testisa, može zahvatiti jedan ili  oba testisa. Retki su slučajevi, ali postoje, kada je infekcija testisa uzrokovala neplodnost muškarca.

Hernija

Hernija ili kila uzrokuje stvaranje kvržice koja se vidi spolja.

Hernija se može javiti i na području prepona, tačnije na području skrotuma. Bolovi se često pogoršavaju kretanjem, kašljanjem ili kijanjem. Potrebno je hirurško uklanjanje kile.

Seksualna uzbuđenost

Seksualna uzbuđenost, koja nije rezultat ejakulacije, može uzrokovati nakupljanje sperme i neprijatan osećaj na području testisa.

Ovo je potpuno bezopasno i proći će u roku nekoliko sati. Brojni muškarci osete olakšanje nakon masturbacije.

Bubrežni kamenac

Bubrežni kamenac, koji putuje od bubrega prema bešici i penisu,  uzrokuje oštar bol na području abdomena. Takođe može se pojaviti i krv u urinu.

Kada lekar pregleda vaše testise i ne pronađe nikakve abnormalnosti, velika je verovatnost da ćete morat obavit testiranja koja će proveriti patite li od bubrežnih kamenaca.

Rak testisa

Rak testisa retko uzrokuje bol i neprijatnost, već oticanje jednog testisa. To oticanje nije toliko neprijatno i bolno, zbog čega veliki broj slučajeva raka testisa prođe neprimećen.

Rak testisa je u 99% slučajeva potpuno izlečiv ako se prepozna u ranoj fazi. Stoga se nemate razloga bojat i pođite na pregled kod lekara.

Komentari
Loading...