Bol u testisima je važan simptom

Kod mlađih muškaraca se često može javiti jednostrana ili obostrana bol u testisima. Bol može biti kratkotrajna, učestala, sevajuća i često refleksna.
test

Lekari kažu da bolovi mogu biti posledica peska ili kamenca (najčešće u mokraćnim kanalima), zatim posledica upale preponske kile (hernije). Ali ukoliko muškarac oseća svakodnevni i stalni, tup bol u jednom testisu, i još ako je to povezano s povećanjem testisa, lekari preporučuju hitno obaviti ultrazvučni pregled kojim će se utvrditi da li je možda reč o tumoru.

Tumor testisa se često javlja kod mlađih muškaraca od 15. do 35. godine, uglavnom je zloćudan i zato je rano otkrivanje ključno kada govorimo o ozdravljenju. Urolozi posebno napominju da ukoliko muškarac u području testisa oseti jak bol, koji je iznenadan, javlja se nakon nekog fizičkog napora ili sporta i jednostran je, u tom slučaju može biti reč o torziji testisa. Problem može rešiti urolog ukoliko se pacijent javi odmah, ali ako se pacijent javi samo nekoliko sati nakon što je osetio bol, potrebna je hirurška intervencija.

 

Izvor: Moje zdravlje

 

Komentari
Loading...