Bol u stomaku- Uzroci

U trenucima kada ste anksiozni, nervozni ili pod stresom, povećava se i nivo hormona stresa u organizmu, a hormon stresa uzrokuje kontrakcije debelog creva i želudca.

se

Ukoliko dođe do kontrakcija debelog creva i želudca, javljaju se grčevi u stomaku. Isto tako stres uzrokuje poremećaje u ishrani, pa osoba ne jede redovno ili se prejeda, kako bi to izbegli ispanirajte dan u potpunosti, te pratite svoj raspored jela, kako ne bi slučajno zaboravili na obrok.

Jedite češće i manje obroke, te izbegavajte napitke koji sadrže kofein. Bavite se aerobnom fizičkom aktivnošću, barem pola sata svakog dana, jer će vas fizička aktivnost osloboditi napetosti.

Kako bi izbegli pojavu gasova u crevima i nadimanja u želudcu, zaboravite na žvakanje žvakaćih guma. Žvakanjem žvakaćih guma osoba proguta dosta vazduha, što uzrokuje pojavu gasova i nadutost.

Ukoliko patite od hroničnog poremećaja vraćanja želudačne kiseline u jednjak, mogla bi vam pomoći promena načina života, ali i ishrane. Osobe koje pate od ove vrste poremećaja, trebaju izbegavati namirnice poput paradajza i proizvoda od paradajza, vino, gazirana pića koja sadrže kofein, agrume i čokoladu. Konzumirajte namirnice koje su bogate biljnim vlaknima, poput povrća, voća i integralnih žitarica, ali ograničite unos zasićenih masti.

Kod svake pete žene javlja se sindrom iritacije želudca, a simptomi su gasovi, proliv i nadutost. Do iritacije želudca dolazi kod promene ishrane za vreme stresnog perioda. Ukoliko imate problema sa iritacijom želudca mogu vam pomoći kapsule ulja mente.

Bolove u gornjem delu stomaka mogu uzrokovati i žučni kamenci, koji znaju biti posledica gojaznosti. Prekomerna težina neretko vrši pritisak na želudac, zbog čega kiselina prodire u jednjak. Zato se gojaznim osobama preporučuje da skinu bar 5 do 10 kilograma.

Kako izgubiti salo na stomaku
Komentari
Loading...