Bobičasto voće za zdravlje

Bobičasto voće nenadmašan je izvor korisnih sastojaka koji blagotvorno deluju na zdravlje.

jedite maline i izgubite kilograme

Ovi plodovi su bogati biljnim fenolima, a njihova boja i karakterističan ukus potiču od flavonoida koji sadrže antioksidante. Flavonoidi vežu slobodne radikale i na taj način čuvaju ćelije ploda, stoga se preporučuju za jačanje imunog sistema kod slabokrvnosti i umora te za ublaživanje različitih alergijskih i upalnih simptoma.

Sva moć bobičastog voća

Visok postotak vitamina C jača imuni sistem- a tu prednjači crna ribizla koja u samo 100 grama sadrži vitamina C pet puta više od preporučene dnevne doze.

Sve vrste bobičastog voća sadrže veliku količinu gvožđa, što ih čini odličnom namirnicom za vegetarijance. Osobama koje žele smanjiti telesnu težinu preporučuje se da konzumiraju niskokalorično bobičasto voće koje je bogato biološki vrednim materijama, važnima za regulaciju metabolizma.

Prema istraživanjima, ljudi koji redovno piju sok od brusnice uspešno će sprečiti infekcije urinarnog trakta i tako smanjiti potrebu za upotrebom antibiotika. Ovo voće je korisno za dijabetičare, jer smanjuje nivo šećera u krvi. Istraživanja objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazuju da su kupine jedna od najbogatijih namirnica kada su u pitanju antioksidanti. To potvrđuje da imaju i najjači učinak u prevenciji mnogih bolesti.

Malina sadrži limunsku  kiselinu, tanine, pektin te minerale: kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe te vitamin A i C. Malina je prikladna za dijetalnu hranu kod osoba koje imaju dijabetes, kao i kod osoba sklonih upalama sluznice želudca. Kad je reč o  bobicama, ovo voće je već odavno zaslužilo status “super hrane”. Osim što poboljšavaju cirkulaciju i probavu,  bobice spadaju među najbolje članove bobičastog voća, koje ionako pršti nutritivnom sastojcima.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...