Generic filters
Exact matches only

Blitva je namirnica koja poseduje brojne blagodeti za naš organizam

Blitva je namirnica koja u svom lišću krije brojne nutritivno vredne supstance zbog čega se smatra zaista moćnom namirnicom.

 

Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u većoj ili manjoj meri sadržani u ovom povrću.

Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin.

Jedna je od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, nema veliku energetsku vrednost ali ima odličnu kombinaciju vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana.

Veoma je korisna za povećanje imuniteta, a dobar je i diuretik.

 

Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i „vitaminima za oči“. Osim što čuva vid, lutein koži pruža zaštitu od UV zraka. Analize su pokazale da lice sadrži najveće koncentracije luteina u odnosu na celo telo, jer je najviše i izloženo suncu.

Blitva obezbeđuje nutrijente koji mogu regulisati visoki krvni pritisak i povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, redukuju štetno delovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protivupalno delovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.

Blitva ima visok sadržaj vitamina C i beta-karotina i obilje mineralnih soli. Blitva sadrži i velike količine vitamina B1, B2, te kalijum, magnezijum, mangan, gvožđe, kalcijum i druge važne sastojke.

Ima i zavidnu količinu ugljenihidrata, proteina, celuloze i biljnih ulja.

Celulozna vlakna su važna jer za sebe vežu višak vode i otrovne sastojke. Ugljenihidrati su važni za mozak i nervni sistem.

Veruje se da redovno konzumiranje može da smanji rizik od Alchajmerove bolesti.

 

Osim toga, poboljšava i krv, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tela.

Konzumiranjem blitve u organizam se unose značajne količine vitamina K, koji zaustavlja delovanje ćelija koje razaraju kosti, a samim tim smanjuje se rizik i od osteoporoze.

Vitamin K se u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima.

blitva
FreePik

Blitva je odličan dodatak zdravoj ishrani

Blitva je veoma zastupljena u mediteranskoj ishrani jer je bogata hranjivim materijama koje su skoncentrisane u listu.

Osim bogatstva vitamina – vitamina A (beta karotena), vitamina K (jedna od najbogatijih biljaka ovim vitaminom) i vitamina C, kao i minerala – magnezijuma, mangana, gvožđa i kalijuma, blitva sadrži i antioksidanase.

Najviše ima luteina i zeaksantina, koji dobro  deluju na mrežnjaču oka i sprečavaju makularnu degeneraciju, jedan od uzroka slepila.

Svi aktioksidansi iz blitve dobri su za imuni sistem, što je veoma bitno posle dugog zimskog perioda kada se i javljaju sezonske respiratorne infekcije. Vlakna blitve su rastvorljiva i dobro utiču probavni sistem, odnosno na rad creva jer sprečava opstipaciju.

Listovi blitve mogu da se jedu i sirovi i kuvani

Imajte na umu da su listovi blitve deo biljke koji se koristi u ishrani s obzirom na to da je tvrda i sočna stabljika manje hranljivija.

Takođe, ne treba zaboraviti i da:

  • listovi blitve mogu da se jedu sirovi ili kuvani
  • sirova blitva je manje gorka od kuvane
  • gomila sirove blitve kuvanjem će se pretvoriti u vrlo malu količinu obarenog lista
  • stabljike su deblje od listova pa im treba duže da se kuvaju, ako se koriste za ishranu.
Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...