Kako lečiti nekontrolisano treptanje- blefarospazam

Blefarospazam je mišićna distonija koja uzrokuje nevoljno i nekontrolisano stiskanje mišića oko oka. Mišić oko oka nekontrolisano se stišće zatvarajući oko te posledično ugrožava vid, a dnevne zadatke kao što je vožnja auta ili rad na kompjuteru, čini gotovo nemogućim.

 

tr

Bolest se javlja se uglavnom u starijoj životnoj dobi i to najčešće kod uba oka, dok ponekad može biti zahvaćeno samo jedno jedno oko. Uzrok nije do kraja poznat, a napad mogu izazvati jako ili trepćuće svetlo, vetar, prašina i drugi iritirajući faktori.

U početku su smetnje blage i javljaju se retko u vidu neprijatnog osećaja, iritacije i treptanja. S vremenom one postaju izraženije, a osim stiskanja  može se javiti i nekontrolisano stiskanje dela lica ili čela. Kod nekih pacijenta blefarospazam počinje istovremeno sa sindromom suvog oka. Smatra se da je suvo oko zapravo samo okidač kod pacijenta koji imaju predispoziciju.

Kako blefarospazam napreduje, treptanje postaje učestalije, jače i nekontrolisanije, drastično smanjući kvalitet života.

Botox (botulinumtoxin A) je neurotoksin koji se koristi kao lek u obliku injekcija u zahvaćeni mišić, a rezultat je opuštanje grča mišića. Sam način apliciranja injekcija nije bolan – prisutna je eventualno manji neprijatan osećaj na mestu uboda.

Prvi rezultati se vide već za tri dana, a najviše jedanu do dve nedelje nakon primene Botoxa. Učinak traje otprilike tri do četiri meseca, kada se tretman može ponoviti.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...