Blagotvorna dejstva žalfije

Žalfija je jedna od retkih biljaka koja pomaže u sprečavanju prekomernog znojenja i deluje jako dobro kao hormonalni balanser pa se posebno preporučuje ženama u menopauzi u borbi protiv valunga, iznenadnih naleta vrućine.

Za tu namenu dobro je kombinovati žalfiju sa matičnjakom koji smiruje, ali i sa anisom koji takođe sadrži fitoestrogene supstance.

Žalfija može pomoći i u regulisanju menstrualnog ciklusa i preporučuje se kod oskudnih i bolnih menstruacija.

Jako dobro deluje na organe za varenje. Pošto je u pitanju gorka i aromatična biljka u kombinaciji sa drugim sličnim biljkama, kao što je trava iva, smilje i pelin, deluje blagotvorno na našu jetru, pospešuje varenje, sprečava nadutost.

Žalfija u kombinaciji sa pelinom je jedan od najboljih lekova protiv crevnih parazita.

Kupke od žalfije se koriste protiv pojačanog znojenja nogu, što je naročito preporučljivo ljudima koji imaju atletsko stopalo, jer pored toga što deluje antiseptično protiv bakterija, žalfija deluje i fungicidno.

Kandida je vrlo osetljiva na žalfiju. Ukoliko postoji sistemska kandida, može da se pije čaj od žalfije, posebno u kombinaciji sa drugim biljkama koje deluju na kandidu, kao što je list oraha ili vranilova trava.

Dok nisu otkriveni antibiotici, žalfija je bila jedan od glavnih lekova u borbi protiv bakterijskih infekcija, pa je korišćena čak i u lečenju tuberkoloze.

Osim lekovitih svojstava, žalfija je i dobar začin. Italijani je puno koriste u kuhinji, a Japanci prave tempuru od žalfije. Jako dobro se slaže uz mesa, pačetinu i prasetinu.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...