Blagodeti trčanja

Trčanje je idealan način da svoje telo dovedemo u dobru formu, budemo zdravi , otporni na prehlade i viruse i poboljšamo svoje raspoloženje. I, mada nije omiljen vid sporta i rekreacije za sve, evo razloga zašto svi treba da se bavimo trčanjem.

246_2_1

1. Poboljšanje zdravlja

Trčanjem podižemo nivo dobrog holesterola i podstičemo bolji rad srca i pluća. Takođe, utvrđeno je da trčanjem snižavamo krvni pritisak, jačamo imuni sistem i činimo ga otpornijim na viruse i bolesti. Doktori tvrde da džogeri imaju manje šanse da obole od bolesti srca i dijabetesa i u manjem su riziku od dobijanja srčanog ili moždanog udara.

2. Gubitak kilaže i zatezanje

Uz pomoć trčanja, u prilici smo da smršamo i održavamo željenu težinu na najbolji način. Trčanjem se najbolje i najravnomernije skida višak kalorija i, posle nordijskog skijanja, najefektniji način za održavanje željene figure. Pored toga, trčanjem se najbolje i najefektnije oblikuju i zatežu noge.

3. Umanjuje stres i otklanja depresiju

Trčanjem podstičemo telo da proizvodi više energije i hormona koji čine da se oslobađamo stresa i osećamo bolje. Takođe, smanjujemo šanse za dobijanje glavobolje i pojavu depresije, jer isti ti hormoni popravljaju naše raspoloženje. Ako ste ikada ranije trčali, setite se onog moćno dobrog osećaja koji dobijete nakon postignutih rezultata (kilometar, tri, pet pređenih trčanjem).

4. Lako je

Sve što vam treba za trčanje jesu volja, trenerka i patike. Svi znamo da trčimo, možda ne savršeno i profesionalno, ali noga ispred noge i tu smo. Potrebno je samo malo zagrevanja, kako biste mišiće pripremili za ono što im sledi i to je sve.

Pokretljivost sama po sebi je korisna za telo, um i duh – čak i one kratke šetnje, bilo da gledate izloge ili idete do prodavnice, čine da se osećate dobro, imate više energije i elana. A kako ova zima nije previše hladna a ni bela, nema izgovora da sa trčenjem ne počnemo još danas.

 

 

 

Komentari
Loading...