Generic filters
Exact matches only

Blagodeti kantarionovog ulja

Kantarion raste po suvim brežuljcima, na sunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu i rubovima šuma.

Za lek se, u vreme cvetanja, skupljaju samo cvetovi i listovi.

U kantarionu ima eteričnih ulja u količini od oko 0,2%. Ima znatnih količina tanina (oko 10%), flavonoida (rutina, kvercetina), smola i hipericina – kantarionove crvene boje, koja je njego­va karakteristika.

Kantarion se na prvom mestu koristi kao nega i zaštita kože u kozmetici i medicini (masaže, suva koža, ragade, ljuskava koža, zaštita od zračenja i sunčanja, prištevi, akne, čirevi, opekotine). Zatim je korisna upotreba kod rana koje krvare, povreda mišića, hematoma, otoka kod udaraca, uganuća i iščašenja, mnogobrojnih reumatskih oboljenja (zapaljenjski reumatizam, degenerativni reumatizam – artroze , kukova, kolena, ramena, metabolički reumatizam, giht, bolnih sindroma ramena i krsta-lumbago).

Koristi se za lečenje sluzavosti pluća, grčeva u trbuhu i želucu, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Naročito se preporučuje kod nekontrolisanog mokrenja. Pomešana s drugim lekovitim biljkama odlično je sredstvo za lečenje zastarelog kašlja i astme. Kantarion se odavno koristi i upotrebljava kod hemoroida, za zarastanje rana i kao antiseptik, protiv bolova jetre, želuca, proliva itd.

Etarsko ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita. Kantarion je dobar i za lečenje umerene i blage depresije.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...