Bisfenol A povećava nivo testosterona

Međunarodno društvo istraživača ustanovilo je promene polnih hormona kod muškaraca povezane s izloženošću široko rasprostranjene hemikalije beisfenolom A.
man-bed-131107

Hemikalija bisfenol A (BPA) koristi se u proizvodnji širokog spektra predmeta kojima rukujemo svakodnevno: posude za hranu i piće, elektronskih aparata, pa čak i medicinske opreme. Uprkos njenoj širokoj upotrebi, u poslednje vreme često se spominje u negativnom kontekstu i povezana je s muškom impotencijom, rakom, policističnim jajnicima, dijabetesom ili srčanim bolestima.

Istraživači su analizirali podatke velikog italijanskog istraživanja u kom su muškarci davali uzorak urina koji se koristio za tačno određivanje lučenja ove hemikalije na dnevnoj bazi. Ukupno je proučeno 715 odraslih osoba starih između 20 i 74 godine.
Prosečna izloženost u ovom evropskom istraživnju (preko pet mikrograma dnevno) bila je nešto viša u odnosu na prethodne rezultate istraživanja nad američkom populacijom. Ustanovljeno je kako je izloženost BPA statistički povezana s endokrinim promenama kod muškaraca, tačnije blagim porastom nivoa testosterona.

Bisfenol A ima sličnu molekularnu strukturu kao i estrogen, te uzrokuje određene smetnje u signalizaciji polnih hormona, ustanovljeno je istraživanjima nad životinjama, ali ovo je prvo istraživanje nad ljudima koje je pokazalo slične učinke.
“Rutinska izloženost u populaciji nije zanemariva. Ovo istraživanje pokazuje kako je veća izloženost bisfenolu A statistički povezana s blagim promenama testosterona kod muškaraca. Međutim, ovo je samo prvi korak u dokazivanju kako `uobičajeni`  nivo izloženosti BPA može biti aktivan u ljudskom telu”, objasnio je profesor epidemiologije David Melzer s Medicinskog fakulteta u Exeteru, voditelj istraživanja. Time je opravdao potrebu za pravim istraživanjima o sigurnosti izloženosti ovoj hemikaliji kada su u pitanju ljudi. Do sada nisu sprovedene formalna istraživanja nad ljudima.
Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Environmental Health Perspectives.

Izloženost bisfenolu A povezano je s impotencijom i manjom seksualnom željom. Rezultati tog istraživanja nad kineskim radnicima koji su na poslu bili izloženi 50 puta većim količinama spomenute hemikalije nego prosečne osobe. Takođe, grčki istraživači u ustanovili povezanost između višeg nivoa bisfenola A i sindroma policističnih jajnika, te povišenog nivoa testosterona kod žena.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...