Biljni recept za zdrava pluća

Jagorčevina ulazi u sastav biljnih mešavina protiv bronhitisa i astme.

Koristi se kod prolećnog umora, nesanice, smanjuje upalu u organizmu, deluje protiv groznice, čisti krvne sudove i povećava elastičnost istih.

Recept za čišćenje pluća i iskašljavanje

Pet supenih kašika usitnjenog korena jagorčevine preliti sa 400ml hladne vode, zagrejati do ključanja, smanjiti vatru i na nižoj temperaturi kuvati 15 minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti da stoji dva sata. Procediti, pomešati sa jednakom količinom meda.

Sirupu dodati 9 kapi etarskog ulja anisa, dobro promešati plastičnom ili drvenom kašikom i čuvati u čistoj flašici u frižideru.

Sirup se pije tri puta na dan po jedna supena kašika za odrasle, a kafena kašičica za decu.

Čaj protiv prehlade i suvog kašlja

Jednu kafenu kašičicu korena preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati da proključa, posle 5 minuta procediti i piti 3 puta dnevno po šolju čaja zaslađenog medom. Ovako pripremljen čaj od jagorčevine protiv suvog kašlja dozira se u malim šoljicama do 5 puta dnevno.

Čaj od cveta i korena jagorčevine se drugačije pripremaju.

Čaj od cveta se ne kuva već samo preliva ključalom vodom – jedna kafena kašičica na 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti i piti 2-3 puta po šolju čaja u toku dana.

Čaj od korena se priprema tako što se jedna supena kašika korena prelije sa 200 ml hladne vode, zagreje da proključa, posle 5 minuta procedi i pije se 3 puta dnevno šolja čaja zaslađena medom.

Čajna mešavina za iskašljavanje i proređivanje gustog šlajma

Potrebno je pomešati 50 g cveta jagorčevine, 50 g anisa i 50 g cveta bagrema. Jednu supenu kašiku čajne mešavine preliti sa 250 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procedite i popijte čaj zaslađen medom.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...