Generic filters
Exact matches only

Biljke u borbi protiv anksioznosti

Anksioznost ili teskoba opisuje se kao osećaj opšte napetosti, zabrinutosti, velikog stresa, panike ili straha.

Više od 260 miliona ljudi na svetu pati od nekog poremećaja anksioznosti.

Očituje se fizičkim reakcijama poput znojenja, ubrzanog disanja, glavobolje i pojačanog lupanja srca. Anksioznost nije pojava koju bi trebalo podceniti, a ukoliko se javlja prečesto i preintenzivno potebno je obratiti se stručnoj osobi.

Postoje i prirodna rešenja koja vam mogu ublažiti simptome i olakšati borbu protiv anksioznosti i stresa.

Mirisne biljke stvoriće vam osećaj prijatnosti i opuštanja, bilo da ih u osušenom obliku koristite u čajevima ili ispunite kuću mirisnim eteričnim uljima u aroma- lampicama.

Ukoliko patite od anksioznosti, uzmite vreme za sebe i sitnice koje će vas učiniti srećnima, poput duge kupke, slušanja opuštajuće muzike, čitanja uz šoljicu čaja ili kreativnih aktivnosti poput crtanja, fotografisanja, diy projekata za uređenje doma i slično.

Ove biljke mogu pobediti anksioznost, strah i stres

Kamilica

Lekovitost kamilice dobro je poznata svima. Kamilica opušta mišiće, deluje antiseptički, pomaže kod bolova u želucu i kožnih bolesti. Čaj od kamilice opustiće vas i doneti vam pozitivne misli i ispuniti osećajem smirenosti.

Lavanda

Blagotovrna, umirujuća svojstva lavande poznata su već 2500 godina. Lavanda odlično deluje na stanja poput nesanice, depresije i anksioznosti.

Zbog njenog divnog mirisa često se koristi za oslobađanje stresa i napetosti. Eterično ulje lavande možete pre spavanja ukapati u aroma lampicu – njen miris ispuniće vaš dom i pomoći vam da utonete u san.

Pasiflora

Ova biljka poznata je po svom sedativnom učinku. Ona može pomoći pri uklanjanju stresa i anksioznosti, podstiče miran san, poboljšava rad nervnog sistema i podiže raspoloženje.

Valerijana

Najčešće se koristi kao prirodan lek za spavanje i prevenciju protiv straha ili napada panike. Osim toga, valerijana pomaže u snižavanju krvnog pritiska i opuštanju mišića, a zanimljivo je i da njen miris izaziva odbojnost kod pušača prema dimu cigarete.

Gospina trava

Ova biljka već dugo vremena koristi se pri lečenju anksioznih i depresivnih poremećaja i uklanjanju nemira, a bogata je materijama koji podstiču proizvodnju serotonina. Gospina trava podstiče dobro raspoloženje, smanjuje stres i telu daje potrebnu energiju.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...