Generic filters
Exact matches only

Biljke koje provereno pročišćavaju pluća

Za one koji pate od alergija, astme i drugih problema s disanjem, najbolja pomoć su lekovite biljke. Zato kuvajte čajeve od ovih najdelotvornijih biljaka.

aj

Podbjel

Podbjel (lat. Tussilago farfara) je izvanredna biljka za rastvaranje suvišne sluzi u bronhima i plućima. Štiti i umiruje mukozne membrane i ublažuje kašalj, pa je odlično sredstvo za lečenje promuklosti, bronhitisa i bronhijalne astme.

Možete koristiti jednu do dve kašičice sušenog bilja za čaj. Ostavite da odstoji 15 minuta nakon što ga prelijete ključalom vodom.

 

Macina trava

Suvo lišće ima najviše lekovitih svojstava. Opušta mišiće i pluća te podstiče uklanjanje viška sluzi. Deluje i protiv bronhijalnih grčeva i kašlja. Zahvaljujući svojoj gorčini dobar je i za probavne smetnje. Stimuliše izlučivanje žuči i time pomaže da se očisti probavni trakt. Deluje dobro u kombinaciji s konjskim kopitom, divizmom, i lobeliom za učinkovito čišćenje pluća. Uzmite jednu kašičicu suve biljke na 200 ml vode (za čaj). Konzumirajte ga tri puta dnevno.

Narodni lek za lečenje bronhitisa

 

Plućnjak

Plućnjak ili medunac (lat. Pulmonaria officinalis) uklanja katar iz gornjih disajnih puteva, nosa, grla i gornjih bronhija. Pomaže da se smiri sluznica disajnog sistema i smanjuje kašalj. Ovo je takođe dobro za bronhitis. Za pripremu čaja pomešajte jednu do dve kašičice suve biljke po šoljici i pijte po jednu šoljicu tri puta dnevno.

Divizma

Lišće i cveće divizme smiruje sluznicu respiratornog trakta te čisti višak sluzi. Smanjuje upalu i bol, uključujući i nosne sluznice, grlo, bronhije i probavni trakt. Divizma je dobra i za čišćenje urinarnog trakta. Korisna je za kašalj, upale grla i bronhitisa. Koristite jednu do dve kašičice suve biljke na čašu vode (za čaj). Pijte jednu šoljicu tri puta dnevno.

Vučji trn

Vučji ili pasji trn (Hippophae) poznat je po velikim količinama vitamina C te leči astmu, hronični kašalj, druge poremećaje disanja i kožne bolesti.

Domaći lek protiv kašlja i otečenog grla
Komentari
Loading...