Biljke koje imaju poseban uticaj na zdravlje

Biljke koje smatrate korovom mogu biti ukusne ako ih pripremite na odgovarajući način.

Ove biljke nisu samo besplatna hrana, nego mogu poslužiti i kao besplatani prirodni lekovi. U literaturi je opisano nekoliko hiljada samoniklih biljaka, a mi predstavljamo tri veoma važne.

Maslačak

Ne postoji dvorište u kom nije nikao maslačak ili dva, ali obično ga doživljavamo samo kao cveće. Lišće maslačka možete koristiti u salatama, supama i sokovima. Možete ga pripremiti na isti način kao spanać.

Lišće i cvet maslačka možete osušiti i praviti od njih čaj. Koren možete osušiti i ispeći, te ga koristiti kao zamenu za kafu, a od cveća napraviti vino.

Maslačak ima antioksidativna svojstva, a poseduje i antivirusna svojstva.

Kopriva

Ispod listova koprive kriju se žarnici – dlačice koje sadrže mešavinu spojeva uključujući histamin, serotonin i acetilkolin. Ako ih dotaknete, dlačice izliju ovaj sok na kožu, što izaziva žarenje.

Upravo zbog toga većina nas pre konzumiranja kuvanu koprivu. Međutim, kopriva se može koristiti i sirova: odstranjivanjem hemijske materije koja izaziva žarenje i potapanjem u hladnu vodu.

Kopriva ima visok procenat gvožđa, kalijuma, mangana, kalcijuma i vitamina A, C, D i K. Delovi koprive koji se najčešće koriste su lišće i njen koren.

Tušt

Zvezdu samoniklih biljaka – tušt (portulaca oleracea). Tušt je prava riznica omega-3 masnih kiselina toliko bitnih za naše zdravlje. Postoji velika verovatnost da ova biljka upravo sada raste u vašem dvorištu jer, prema statistici, on je najprošireniji “korov” na svetu.

To je minijaturna biljka, sa sočnim mesnatim listovima i crvenkastim stabljikama. Raste kao samonikla biljka u dvorištima, uz reke, potoke, kanale i ivice šume.

Tušt je odličan izvor antioksidanata, vitamina C, A, B i E te omega-3 masnih kiselina. Inače, sadrži šest puta više vitamina E od spanaća, a sedam puta više beta-karotena nego šargarepa.

Njegovo mlado lišće i stabljike idealni su u salatama i sendvičima. Tušt je bogat pektinom, pa se može koristiti za zgušnjavanje supa i variva.

Naberite dosta mladih izdanaka tušta. Operite tušt, kratko prokuvajte u slanoj vodi i izvadite ga u zdelu. Dodajte naseckani beli luk i zalijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite malo. Dobro promešajte i jedite ga kao salatu ili prilog.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...