Generic filters
Exact matches only

Očistite organizam od toksina ovim biljkama

Svi znamo koliko je naš organizam ponekad opterećen varenjem teške i nezdrave hrane i toksinima koji svakodnevno ulaze u naše telo preko vode, hrane, sredstava za higijenu. Sada je pravi trenutak za “čišćenje”, uz pomoć nekoliko lako dostupnih namirnica…

 

s

Aloe vera

Biljka koja snažno čisti telo od toksina, a uz to pomaže uspostavljanju pravilnog rada želudca i creva. Svakog dana popijte jednu čašu prirodnog, nezaslađenog soka od aloe vere. Ovaj sok sadrži polisaharide koji jačaju imunitet i podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca radi uspešnije borbe protiv toksičnih materija. Pored aloe vere, pijte puno vode i sokova.

Maslačak

U tradicionalnoj medicini se odavno koristi za čišćenje i jačanje jetre. Iskustva travara u korišćenju maslačka potvrdila su i savremena istraživanja. Zato se ekstrakt maslačka danas upotrebljava za proizvodnju suplemenata namenjenih zdravlju jetre.

Sveže listove maslačka možete dodati u salatu, ili napraviti salatu od maslačka (izuzetno je ukusna). Možete ga dodati i u zeleni kašasti sok.

Kelj

Naglašeno alkalno (bazno) zeleno povrće. Poprilično je gorak, pa ga zato uglavnom ne jedemo nekuvanog, npr. u salati. Međutim, upravo su gorki sastojci biljaka lekoviti i pomažu čišćenje organizma, bar prema ajurvedskoj medicini. Ako hoćete da ublažite gorkast ukus, pomešajte kelj s drugim povrćem i jedite u obliku salate. Kelj možete dodati i u zeleni kašasti sok.

Artičoka

Nezaobilazna kao namirnica za detoksikaciju. Sadrži cinarin, koji pomaže u prirodnom procesu uklanjanja toksina. Artičoka čisti i jetru i sistem organa za varenje. Ovo povrće takođe pomaže razgrađivanju masnoća i podstiče proizvodnju žuči. Artičoka se ne jede sirova. Ali, kuvanu artičoku možete dodati u bilo koju salatu. Od lišća artičoke prave se tinkture i čajevi za mnoge zdravstvene tegobe.

Korijander

Jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka vezuje za sebe molekule toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma. Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima u svom sastavu, korijander pomaže lučenju enzima i stimuliše rad organa za varenje. Takođe, podstiču crevnu peristaltiku i rad jetre.

Đumbir

Sadrži sastojak gingerol, koji podtsiče odstranjivanje toksičnih materija i ubrzava metabolizam. Dodajte 30 grama seckanog svežeg đumbira u salatu, supu ili jelo. Možete i da pijete po šoljicu čaja od đumbira svakog dana.

Šta je detoksikacija, kada je potrebna i kako je sprovesti?
Komentari
Loading...