Generic filters
Exact matches only

Biljka koja uravnotežuje hormone

Biljka koja izgleda poput korena celera, dok joj ukus podseća na pečeni zob je lekovita maka  (Lepidium meyenii) peruanska krtolasta biljka iz porodice kupusa.

Na našem tržištu uglavnom dolazi u obliku praha te se smatra supernamirnicom, odnosno vrlo korisnim suplementom koji ima povoljan uticaj na žensko zdravlje.

Bogata je vitaminima B,C i E, ima dosta kalcijuma, cinka, gvožđa, magnezijuma i fosfora.

Maka pripada grupi adaptogenih biljaka koje povećaju otpornost organizma na stres, ali i različitih spoljnih faktora. Uz to uravnotežuje hormone, ublažava simptome menopauze, povećava gustinu kostiju, pomaže kod izgradnje mišića, ali i ublažava depresiju.

Pojačava seksualnu želju kod muškaraca i pokretljivost sperme, zbog čega je neki nazivaju i prirodnom viagrom koja povećava šansu za začeće.

Povrh svega daje dodatnu energiju, zbog čega će se nekima nakon konzumacije činiti kao da su se spojili na punjač.

Maka prah uglavnom se uzima sa jogurtima, smutijima i sličnim tečnim obrocima. Može se dodati i slatkišima poput chia pudinga ili čokoladnog musa. Iako se može sjediniti s bilo kojom namirnicom, ima najbolji ukus kada se meša sa citrusnim voćem i kakaom.

Nisu zabeležene nikakve nuspojave kod pravilne konzumacije maka praha ( jedna čajna kašika dnevno). Ali ako želite da iskušate blagodati praha te krtolaste biljke, konsultujte se s nutricionistom i/ili doktorom pre toga.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...