Generic filters
Exact matches only

Biljka koja ubija sve vrste bakterija

Majčina dušica je biljka koja ima značajna antivirusna, antibakterijska, antigljivična, antibiotska, dijuretska, antispastična, ekspertorantska i antiseptička dejstva koja su izuzetno korisna tokom sezone gripe i prehade.

jh 2

Uporedo što ubija mikrobe, majčina dušica pomaže telu da eliminiše toksine i poboljšava imunitet tako što pospešuje proizvodnju belih krvnih ćelija koje brane organizam od napadača. Njegova topla, biljna aroma je moćna i probijajuća, a samo poreklo reči vodi od grčke reči timos, što znači parfemisati.

Kao odličan plućni dezinfektant, majčina dušica se koristi protiv gripe, prehlade, bola u grlu, astme, katra, kašlja, laringitisa, velikog kašlja i bronhitisa. Treba je udisati kod infekcija nosa, prsa i grla, a koristiti u vidu paste za zube ili vodice za ispiranje usta za infekcije usne duplje ili desni.

Dodatno istraživanje je pokazalo da esencijalna ulja, uključujući i ulje majčine dušice, pospešuju proizvodnju sluzi radi olakšanja suvog kašlja. Udisanje malih količina je bila najbolja metoda; previše jako bi imalo obrnut efekat. Udisani tretmani su naročito efikasni kada se tretiraju hronične infekcije koje se zadržavaju u sinusima.

Esencijalno ulje majčine dušice je antibakterijsko i reaguje na enzime bakterije. Zbog tog svojstva se koristi za pravljenje sapunjavih rastvora za dezinfekciju ruku pre operacije jer je jači antiseptik od onog koji se uglavnom koristi u bolnicama. Majčina dušica može uništiti stafilokoke u rastvorenom stanju hiljadu puta jače.

Dodatne upotrebe uključuju:

Tretiranje infekcije urinarnog trakta i bešike, a takođe je i diuretik

Tretiranje kandide i vaginitisa

Ubijanje gljivica na noktima

Korišćenje kao sastojak u prirodnim gelovima za suvo pranje ruku

Olakšavanje reumatskih bolova i bolova u mišićima, kao i bolova, uganuća, sportskih povreda, artritisa, gihta, i sl. kada se stavi u vruć kompresor

U obliku sveže, samlevene biljke ili razblaženog ulja kao prvu pomoć za ujed insekata

Za atletsko stopalo (samo u obliku čistog, nerazblaženog ulja nanešenog na kožu zaštićenu slojem masne kreme)

Jednoprocentni rastvor kao antibakterijski rastvor za pranje voća i povrća

U vidu preparata za negu kože i kose, kao tonik za kosu ili lice, ili za tretiranje akni ili bradavica

U vidu kupke ili preparata za masažu radi stimulisanja početka zakasnele menstruacije

Ubijanje parazita

U vidu timola, hemijski sastojak esencijalnog ulja majčine dušice jer pospešuje protok krvi do kože, te ubrzava zaceljavanje

Timol takođe štiti i povećava procenat zdravih masti koje se nalaze u membranama ćelije

Korišćenje u ishrani, jer majčna dušica povećava količinu omega 3 masnih kiselina u membranama moždanih, bubrežnih i srčanih ćelija

Štićenje doma od navale insekata

Tretiranje alopecije areate (zajedno sa ruzmarinom, lavandom i kedrom u mešavini sa uljem koštica grožđa i jojobe – sa ovom mešavinom treba masirati skalp svakodnevno nekoliko meseci)

Srodni članci:

 

Komentari
Loading...