Generic filters
Exact matches only

Biljka koja ubija 98 posto ćelija raka za samo 16 sati

Slatki pelin je kineska biljka koja ubija 98 posto ćelija raka za samo 16 sati.

c10e2ea6015a73e49e0a0cf3bbe81fd7

Prema istraživanjima koja su objavljena u „Life Science“, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prijevod sa engleskog – slatki pelin) korišćen u kineskoj medicini – može ubiti 98 posto ćelija raka grudi za manje od 16 sati. Ako se biljka koristi sama uzrokuje 28-postotno smanjenje ćelija raka grudi, ali u kombinaciji sa gvožđem, Sweet wormwood je uspeo „izbrisati“ rak gotovo u potpunosti. Na normalne ćelije grudi nije gotovo uopšte bilo uticaja u ovom eksperimentu.

Artemisinin je bio korišćen u prošlosti kao snažno antimalarijsko sredstvo, ali sada je dokazano da je učinkovit i protiv raka. Kada je ispitanicima u objavljenom istraživanju dodato i gvožđe, koje se često nakuplja u tkivu grudi ali naročito u ćelijama zaraženim rakom, artemisinin je selektivno napadao „loše“ ćelije, dok „dobre“ ćelije nije dirao.

Sve zajedno, rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju ćelijskog kruga ćelija raka grudi i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontroliše rast reproduktivnih ćelija raka.“ – kažu u zaključku istraživanja laboratorija za rak, Univerziteta u Kaliforniji.

Gvožđe se skuplja u kancerogenim ćelijama sa posebnim receptorima koje im pomažu u deljenju ćelija (zvanim „transferrin“ receptori). Normalne ćelije verovatno imaju ove receptore takođe, ali kancerogene ćelije ih imaju u većim količinama, i prema tome mogu biti ciljane kombinacijom gvožđa i artemisinina.

Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da je artemisinin može učinkovito ukloniti bolest uz prisutnost gvožđa. Taj ekstrakt je korišćen hiljadama godina u Kini protiv malarije. Parazit malarije ne može živeti u prisutnosti artemisinina jer je pun gvožđa.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

Komentari
Loading...