Biljka koja reguliše osećaj nadutosti

Artičoka je biljka koja se koristi kod obolenja jetre, stimuliše stvaranje i lučenje žuči, pa se koristi preventivno protiv žučnih kamenaca.

Pošto dovodi do pojačanog stvaranja žuči, reguliše varenje i smanjuje osećaj nadutosti, mučnine u stomaku. Primenjuje se kod ateroskleroze, jer dovodi do smanjenja nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

Artičoka deluje na poremećaje varenja, smanjuje mučninu, nadutost i stomačne bolove. Poboljšanje nastaje posle primene u trajanju od 2 do 8 nedelja.

Artičoka utiče na smanjenje ukupnog holesterola i LDL holesterola (“loš holesterol”), kao i na odnos LDL:HDL (“loš” holesterol : ”dobar” holesterol) tokom primene od 6 do 12 nedelja.

Primena:

Kod poremećaja varenja 320-640 mg ekstrakta lista artičoke 3 puta dnevno. Kod povećanog nivoa masti u krvi koriste se oko 1800 mg dnevno podeljeno u nekoliko doza.
Ne preporučuje se dojiljama, osobama sa oštećenjima jetre i bubrega.

Artičoka stimuliše protok žuči, pa može dovesti do pokretanja postojećeg kamena u žuči. Stoga, artičoku ne treba koristiti kod opstrukcije žučnih puteva, kod postojećeg peska ili kamena u žuči.

Napomena

Artičoka može izazvati alergiju, a povećan rizik je kod osoba koje su alergične na biljke iz familije glavočika (kamilica, neven, ehinacea).

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...