Generic filters
Exact matches only

Biljka koja povećava intelektualne sposobnosti

Pored toga što povećava intelektualne sposobnosti, gotu kola ( Centella asiatica ) blagotvorno deluje kod raznih duševnih poremećaja (osećaj teskobe, depresija, promene raspoloženja, psihički umor, zbunjenost i šizofrene tendencije).

Gotu Kola Seeds Hydrocotyl

Orijentalni iscelitelji ovu sposobnost biljke pripisuju posebnoj grupi glikozida (saponin glikozidima).

Naučno je dokazano da hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi) izaziva navedene mentalne poremećaje, a hronična hipoglikemija može dovesti do trajnog oštećenja mozga.

Medjutim, glikozidi osim šećera sadrže još jednu nešećernu komponentu, a to je aglikon koji ipak može biti toksičan, tako da se sa gotu kolom ne sme preterivati.

Obavezno je doziranje prema uputstvu proizvodjača i najbolje je posle upotrebe od 2 nedelje napraviti barem isto toliko dugu pauzu. Osobe starije od 65 godina trebaju uzimati manju dozu.

Gotu kola se nikako ne preporučuje za decu. Ne preporučuje se korišćenje uz lekove koji utiču na jetru (kao što su na primer lekovi za snižavanje nivoa holesterola u krvi), jer bi se povećao rizik od oštećenja jetre. Zatim, ne preporučuje se u kombinaciji sa sredstvima koja imaju sedativno dejstvo (kao što je na primer valerijana).

Pošto gotu kola može uticati na povećanje nivoa šećera u krvi, osobe s dijabetesom je ne bi trebale upotrebljavati bez prethodnog razgovora s lekarom. Osobe s istorijom prekanceroznih ili kancerogenih kožnih lezija, kao što su skvamozne ćelije, rakom bazalnih ćelija kože ili melanomom, ne bi trebale koristiti gotu kolu, jer je naučno istraživanje na miševima pokazalo da podstiče rast kancerogenih ćelija na koži.

Visoke doze i preterana upotreba gotu kole kod zdravih osoba može izazvati mučninu, uznemirenost želuca, vrtoglavicu, pospanost ili glavobolju.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...