Generic filters
Exact matches only

Biljka koja leči želudac, pročišćava krv…

Ako imate problema sa gastrointestinalnim tegobama, posebno sa radom želudca, pelin je prva biljka koju morate uzeti u bilo kom obliku, kao i kod bolesti krvi, koju ova biljka uspešno pročišćava i jača.

yy

Pelin (artemisia absinthium) je biljka koja pripada porodici glavočika, a u narodu je poznata po nazivima istočni pelin, osjenac, pitomi osjenać, rimski pelin, rutvica sitna, sitan pelin, gorčika, pelen, pelim, pelinek, vermut i žuhki pelin. To je trajna biljka svijetlosive boje, polugrmastog oblika, visine od 60 centimetara do 1 metra. Mladi izdanci su sitno svilasto-dlakavi, a i listovi su sivo pustenasti i svilasto-dlakavi.

 

Pelin uvek treba uzimati u propisanim dozama i u tačno određeno vreme jer u sebi sadrži tujon koji, ako se ne pridržavamo uputstva i upozorenja, može izazvati neželjene posledice. Veće količine i dugotrajnija upotreba pelina mogu imati za posledicu glavobolju i vrtoglavicu.

Pelin ne sme da se pije ako postoji opasnost od moždanog udara, kod oštećenja želudca i organa, kao i istovremeno sa uzimanjem preparata od gvožđa.

Ne smeju ga uzimati deca, niti osobe koje imaju problema sa čirom na želudcu, te se ne preporučuje konzumacija duže od 7 dana. Nakon toga treba napraviti pauzu od sedam dana, pa može da se ponovi. Nipošto se ne preporučuje trudnicama jer deluje kao prirodni abortiv, odnosno može izazvati abortus, ni dojiljama jer može zgorčati mleko.

Takođe, preporučuje se kod bolne menstruacije.

U zapadnoj narodnoj medicini pelin se koristi za lečenje problema sa probavom, upala, groznice, proletnog umora, probavnih bolesti i hroničnog zatvora, grčeva u želudcu, amenoreje, artritisa, dijabetesa i brojnih drugih obolenja. Kao homeopatski lek koristi se kod epilepsije, bolesti i smetnji nervnog sistema. Pelin se, osim toga, koristi za otvaranje apetita, za čišćenje krvi, protiv crevnih glista, za stimulisanje cirkulacije i rada creva te kod manjka vitamina C, kao i za začin.

1. Čaj od pelina

Jedna kafena kašičica pelina prelije se sa 2 decilitra ključale vode. Poklopite i pustite da odstoji 15 minuta. Procedite i pijte od jedne do tri šolje tokom dana. Pije se u gutljajima, posle obroka, najduže sedam dana, nakon čega treba napraviti sedam dana pauze. Može se ponoviti više puta. Koristan je za sve nabrojene bolesti i probleme.

2. Za ispiranje očiju i uha

Čaj od pelina pogodan je kao voda za oči. Iz sveže tucanog pelina isceđeni sok, pomešan sa nešto meda i premazan preko očiju, poboljšava vid. I ako se pelinu doda jednaka količina matičnjaka, stimuliše nerve i mozak. Takođe, ako se čajem od 2 do 3 puta dnevno ispiraju oči, jača vid. Ako se para od prokuvanog pelina pusti da prodre u uho, pomoći će gnojnom i bolnom uhu, a umiruje i zubobolju.

3. Oblog od pelina

Obilno pelin preko noći namočite u rakiju, pa natopite tkaninu i još toplo položite na stomak – to je recept protiv glista, ali postupak treba često ponoviti. Kod kile stavlja se kao kesa sa suvim i jako toplim pelinom ili vrlo toplim u vinu gusto ukuvanim pelinom.

4. Pelinov sirup

Dva dela sitno izrezanih listova pelina pomešati sa dva dela alkohola (20% alkohol) i osam delova vode, pa ostaviti 24 sata na toplom mestu, uz češće mućkanje. Nakon 24 sata procediti (profiltrirati). Ostatak pelina još jednom pomešati sa jednim delom alkohola i četiri dela vode. Nakon 24 sata držanja na toplom mestu procedite. Tinkture pomešajte pa dodajte šećer (četvrtinu količine tinkture) i kuvajte dok se sirup ne ukuva na polovinu. Uzimati dnevno od 25 do 30 kapi – protiv slabosti, reume, skorbuta i groznice.

5. Tinktura za želudac

Pripremite 10 g biljke pelina, 4 grama dobro usitnjenog podanka iđirota, 4 grama dobro usitnjenog korena srčanika i 4 grama usitnjene kore od pomorandže. Sve to natopite u 200 grama vinske žestine ili jake rakije. Ostavite 8 dana i procedite. Pije se kod svih tegoba u želudcu, od 15 do 20 kapi sa isto toliko kapi vode, s tim da može da se pije od 2 do 4 puta dnevno.

pi

6. Druga verzija pelinove tinkture

Priprema se tako da 50 g pelinovog cveta namočite tokom 24 sata u pola litra vinjaka, a zatim profiltrirate. Uzima se po 30 do 60 kapi tri puta dnevno ili jedna kafena kašičica tinkture dva puta dnevno, pre jela, a korisna je protiv bolova i mučnine u želudcu i probavnom traktu. Protiv podrigivanja, uzmite 10 do 15 kapi tinkture u malo tople vode dva puta na dan.

7. Protiv glista

Za čišćenje od glista treba piti po pola šoljice pelinova čaja ujutru na prazan stomak i uveče pre spavanja, tokom 5 do 6 dana.

8. Protiv bolesti jetre i želudca

Protiv bolesti jetre i želudca dobro je uzeti prašak od suvog pelinovog lišća i cveta, koliko stane na vrh noža, u malo vode, mleka ili vina, u supi ili varivu, za ručak i večeru. Kod malokrvnih ljudi to pojačava izlučivanje telesnih sokova, pa tako obnavlja krv.

9. Med od pelina

Koristi se za jačanje krvi i podsticanje apetita. Jednu kašičicu praha pelina umešajte u 200 g meda. Uzimati od 3 do 4 nedelje po jednu kašičicu meda, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta pre doručka.

10. Za apetit i protiv astme

Za jačanje apetita uzima se jedna čajna kašičica mladoga pelinova lišća – iseckanog i pomešanog s medom, i to na prazan stomak – svaki dan – tokom tri nedelje.

11. Protiv pega i krasta na licu

Ako se zgnječeni sveži pelinov list prelije vodom, poklopi i nakon 24 sata procedi, tom vodom treba da se umiva 3 do 4 puta dnevno, pa će pege i kraste na licu nestati.

12. Mleko od pelina

Za ublažavanje probavnih tegoba jednu kašičicu pelina prelijte sa 2,5 decilitra vrelog mleka. Pokrijte i ostavite da odstoji 5 minuta pa procedite. Mleko se pije jednom na dan, ujutru na prazan želudac, oko 30 minuta pre doručka.

13. Za probleme sa žuči, slezenom, bubrežnim kamencima i zastojem mokraće

Usitnite jednu kašičicu pelina, jednu kašičicu maslačka, jednu kašiku nane i jednu kašiku hajdučke trave, pa ih stavite u staklenu teglu, prelijte jednim litrom belog vina. Dobro zatvorite. Neka odstoji osam dana, uz povremeno mućkanje. Zatim vino procedite. Uzimajte od tri do četiri puta na dan po jednu kašiku vina, oko 30 minuta pre jela.

14. Mast protiv bolnih kostiju i zglobova, kao i bolesti kože

Dve kašike listova i cveta pelina sameljite tako da dobijete jednu kašiku praha. Umešajte prašak u 200 g neslane svinjske masti i time svaki dan nekoliko puta mažite obolele delove tela.

Srodni članci:

Komentari
Loading...