Biljka koja ima izuzetnu lekovitu moć

Dren (lat. Cornus mas) je biljka koja raste u gotovo celom svetu, ali najbolje uspeva na području srednje i jugoistočne Evrope.

 

Vrednost drena i njegova lekovita svojstva prepoznati su još u antičko doba. Tome svedoče sačuvani zapisi iz Grčke, Rima i Persije koji kažu da se dren koristio za ublažavanje bolova te za brži oporavak bolesnika.

Sadrži veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i izuzetno mnogo vitamina C.

Plodovi se jedu u svežem stanju, zamrzavaju se, suše ili prerađuju u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, voćni sok. Međutim, uprkos tome što se zna da je ovo šumsko voće ukusno, hranljivo i zdravo, u narodu se ne koristi dovoljno.

Svaki njegov deo je lekovit – plod, list, kora, cvet, sveže i osušene košpice. Delotvoran je u lečenju grla, malokrvnosti, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, za brže zaceljivanje rana.

Ruski naučnici su ustanovili da kora stabla i listovi drena poseduju antimikrobiološko svojstvo. Mesnati deo ploda i ulje iz semenki mogu da se koriste za regeneraciju kože i sluzokože.

Sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi od zrelih plodova pomažu kod dijareje i drugih oboljenja organa za varenje. Ukoliko se uz poremećaj rada creva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke.

Koristi se kao narodni lek koji pomaže kod brojnih tegoba, a najpoznatiji je kao prirodno sredstvo koje pomaže kod:

 • bolesti grla
 • bolesti bubrega
 • malokrvnosti
 • proliva
 • groznice
 • rana
 • hemoroida
 • menstrualnih bolova
 • povišenog šećera
 • viška vode u organizmu
 • oslabljenog imuniteta

Od njega se mogu praviti sokovi, čajevi, tinkture i likeri. Čajevi se takođe mogu pripremati i od kore, cveta ili listova drena.

Recept za čaj od drena

Koru, plodove, cvetove ili listove drena osušite na suvom i toplom mestu. Kuvajte pet do deset grama osušene kore, plodova, cvetova ili listova pet minuta u dva decilitra vode. Nakon što čaj odstoji 20 minuta, procedite ga i odmah popijte.

Preporučujemo da pijete jednu šoljicu nezaslađenog čaja tri puta dnevno. Čaj mogu piti i deca. Ako vaše dete ima proliv ili lakše crevne tegobe, skuvajte mu blaži čaj od drena za ublažavanje probavnih tegoba i brži oporavak od bolesti.

Kako naraviti sok od drena- Recept

Postoje različiti načini pripreme soka od drena, ali preporučuje se da pravite sok bez šećera i veštačkih zaslađivača. Za prirodan sok od drena potreban je blender ili gaza kako biste protisnuli plodove i dobili sok. Potrebni sastojci su kilogram zrelih plodova, 1,5 litara vode i jedan limun. Da biste plodove mogli samleti u blenderu, prvo ih očistite od košpica. Ili možete jednostavno protisnuti plodove kroz sito i gazu. Dobijenoj smesi dodajte vodu i isceđeni limun, te sve promešajte. Po želji sok zasladite medom ili stevijom. Sok je idealan kao lagano osveženje, ali i za podizanje energije i jačanje imuniteta.

 

Komentari
Loading...