Biljka koja čuva kosti

Rukola pripada porodici kupusa (Brassicaceae), a njen latinski naziv glasi Eruca sativa.

 

Prepuna je vlakana koji pomažu dobru probavu, zasitna je i nakon konzumiranja ne osećate potrebu za masnom i slatkom hranom. Pomaže da snizite holesterol i da nivo šećera držite pod kontrolom.

Sto grama svežih listova rukole u sebi sadrži svega 25 kalorija. Ipak, sadrži mnoge značajne fitohemikalije, antioksidanse, vitamine, minerale – koji su neizmerno važni za naše zdravlje.

Kao član porodice kupusa, zeleni delovi rukole su bogati izvori pojedinih fitohemikalija, kao što su indoli, tiocijanati, sulforafan i izotiocijanati. Sva ova jedinjenja imaju protivkancerogene efekte estrogena i tako mogu da obezbede zaštitu od raka prostate, dojke, grlića materice, debelog creva, jajnika.

Zdravstvene koristi rukole

Vitamini, minerali, fitohemikalije i antioksidansi koji se nalaze u svakom listu rukole su svakako veoma korisni za zdravlje svih onih koji uključe rukolu u svoju ishranu.

Antioksidantska svojstva

Rukola je odličan izvor antioksidanasa i može da poveća ORAC vrednosti (antioksidativni kapacitet) u organizmu neke osobe, što je način merenja snage tog antioksidansa. Antioksidansi imaju funkciju da održe zdravu ravnotežu enzimskih reakcija u ćelijama, dok aktivno traže i uništavaju bolesti uzrokovane slobodnim radikalima koji mogu da napadnu organizam. Vaš imuni sistem će vam takođe biti zahvalan što ste izabrali rukolu, jer antioksidansi rade na jačanju vaše odbrane protiv jednostavnih bolesti kao što je prehlada ili ozbiljnijih stanja, poput raka, srčanih oboljenja i preranog starenja.

Zdravo telo

Vitamin A je jedan od gore spomenutih antioksidanasa i njegovo značajno prisustvo u rukoli takođe garantuje poboljšanje stanja kostiju, zuba i očiju. Pokazano je da jedinjenja flavonoida u zeljastom povrću sličnom rukoli štite kožu, pluća i oralne šupljine od raka.

Jača kosti i mozak

Još jedna korist od uključivanja rukole u redovnu ishranu je vitamin K. Ovaj antioksidans takođe funkcioniše kao antiupalni podsticaj u vašem telu. Vitamin K podstiče osteotrofičnu aktivnost u ćelijama, što znači da pomaže da se kosti formiraju i jačaju. Postepena degradacija nervnih puteva, kao u slučaju kod Alchajmerove bolesti, može se usporiti povećanjem unosa vitamina K u ishrani. Pošto je dobar izvor vitamina K, rukola se navodi kao mali, ali vredan, preventivni metod za taj tip bolesti.

Nizak nivo oksalata (što omogućava veću apsorpciju minerala) i prisustvo mnoštva minerala u ovoj biljci čini rukolu veoma dobrom za zdrave kosti. Oni koji pate od osteoporoze mogu videti poboljšanja, ali rukola se može koristiti i kao preventivni metod, obezbeđujući zdravlje i snagu kostiju pre nego što se starosni ili efekti aktivnosti ne odraze na kosti i dovedu do ozbiljne degeneracije.

Zdrav imuni sistem

Ovaj dobro poznati vitamin se nalazi u velikim količinama u rukoli i pomaže da se spreči rak i da se održi dobro zdravlje u organizmu dajući dodatni podsticaj vašem imunom sistemu. Vitamin C je jedna od najboljih odbrana za vaše telo da se oslobodi opasnih slobodnih radikala koji izazivaju upale i da ih eliminiše pre nego što izazovu pravu štetu. Rukola je prepuna vitamina i minerala koji na neki način jačaju odbranu imunog sistema organizma. Telo je stimulisano da stvara više belih krvnih zrnaca, a rukola ima i druge brojne načine da poboljša snagu, izdržljivost i funkcionisanje vašeg imunog sistema.

Sprečavanje raka

Konzumacija rukole je dobra za sprečavanje raka jer rukola sadrži dosta fitohemikalija. Fitohemikalije su supstance kao što su tiocijanati, sulforafan ili indoli. Studije su pokazale da su ove supstance veoma uspešne u borbi protiv raka prostate, dojke, grlića materice, debelog creva ili jajnika. Ove fitohemikalije koje se nalaze u velikim količinama u rukoli sprečavaju aktivnost ovih kancerogenih ćelija.

Prenatalno zdravlje

Rukola je odličan izbor za dodatak ishrani za trudnice. Folati, koji uključuju folnu kiselinu, dokazano smanjuju pojavu određenih mentalnih defekata kod beba. Rukola je bogata folatima, kao i većina zeljastog povrća.

Metaboličke funkcije

Još jedna korist rukole je prisustvo vitamina B kompleksa, ranije poznatih jednostavno kao vitamin B, koji zapravo čine grupu od osam različitih vitamina koji podstiču metabolizam i zdravlje ćelija. B vitamini učestvuju i pomažu u svim različitim ćelijskim aktivnostima, uključujući proizvodnju energije, sintezu masti, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i mnoge druge vitalne procese za ćelijsko i metaboličko zdravlje. Rukola sadrži velike količine kompleksa vitamina B u svojoj organskoj strukturi.

Čulo vida

Rukola je dobro poznati izvor karotenoida, prirodnih pigmenata koji su već dugo poznati po tome što poboljšavaju vid. U stvari, karotenoidi usporavaju proces makularne degeneracije, koja rezultira gubitkom vida u središtu vidnog polja. U većini slučajeva to uzrokuje kataraktu, koja se zatim mora otkloniti. Povećanjem količine karotenoida u vašoj ishrani (a rukola je odličan izvor za njih), oni koji jedu rukolu će usporiti ovaj klasični simptom starenja.

Apsorpcija minerala

Rukola ima veoma mali nivo oksalata u poređenju sa drugim popularnim zeljastim povrćem kao što je spanać. Oksalati sprečavaju apsorpciju minerala u organizmu, što je kontraproduktivno konzumiranju minerala iz iste namirnice. Rukola nema visoke nivoe oksalata, pa se minerali, poput bakra i gvožđa, koje dobijate iz biljke, mnogo lakše apsorbuju i efikasnije koriste. Ako jedete neki zeleniš, to ne mora da znači da jedete nešto što je dobro za vas. Posebna pažnja se mora obratiti na koristi koje određene biljke i povrće mogu da vam pruže.

Gubitak težine

Uključivanje rukole u ishranu je isto kao uključivanje bilo koje druge niskokalorijske biljke bogate vitaminima i hranjivim materijama i zasigurno će imati pozitivne efekte na bilo kakve pokušaje da izgubite težinu. Pošto zadovoljava tako mnogo nutritivnih potreba, rukola je jednostavan način da pazite na vaše zdravlje i da držite vaš sistem pod kontrolom, bez nekih drastičnih promena u vašoj ishrani.

Podmlađuje

Zbog visokog udela vitamina A, odlična je za kožu i održavanje njene elastičnosti, jer na 100 g rukola ima čak 47 odsto vitamina A, ali i 25 odsto vitamina C. Oba navedena vitamina odlična su za održavanje kože zdravom, elastičnom i ono najvažnije – mladolikom.

 

Komentari
Loading...