Generic filters
Exact matches only

Biljka koja će vam pomoći kod problema štitne žlezde

U narodnoj medicini najčešće se koristi kao čaj od GAGAMIJE (Lycopus europaeus) protiv tahikardije i slabosti srca, pomaže kod groznice, dijareje, odliva krvi, belog pranja.

ga

Poslednjih godina najviše se izučava njena delotvornost u lečenju pojačane aktivnosti štitne žlezde, hipertireoze. Istraživači su otkrili da ekstrakt biljke deluje na metabolizam joda i lučenje hormona štitne žlezde tiroksina.

Redovnim konzumiranjem rad štitne žlezde se može normalizovati. Preporučuje se i kod hormonalnog poremećaja, zbog hiperaktivnosti štitne žlezde.

Kinezi su najdalje otišli u izučavanju njenih lekovitih svojstava. Posle višegodišnjeg istraživanja dokazali su da pomaže kod hipertireoze. Otkrili su i da ekstrakt lista gagamije sprečava rad enzima neophodnih za proizvodnju mokraćne kiseline, koja je uzrok gihta, a zahvata najčešće nožni palac.

Analizom preparata od gagamije nisu otkriveni nikakvi neželjeni efekti. Ipak, ne preporučuje se deci i trudnicama, kao ni osobama koje imaju hipotireozu, smanjeno lučenje hormona štitne žlezde.

Recept za pripremu čaja

Čaj se priprema tako što se 2 ravne kašike sušene i usitnjene gagamije preliju sa 2,5 dl ključale vode i ostavi poklopljeno 10 minuta. Zatim se procedi i pije. Da bi se postigao željeni efekat, u toku dana bi trebalo piti 2 šolje mlakog, nezaslađenog čaja.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...