Besplatno lečenje za trudnice, porodilje i decu

Trudnice, porodilje i deca do 18 godina od ponedeljka će imati kompletnu zdravstvenu zaštitu, bez obzira da li su njima ili njihovim porodicama redovno uplaćivani doprinosi za zdravstveno osiguranje. U zdravstveni sistem trebalo bi da se vrate savetovališta za dijabetes.

trud

U planu je i uključivanje privatnika u lečenje pacijenata o trošku države, kao i podizanje lekova na recept u svim apotekama.

Ovo je u sredu na skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu rekla ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. Ona je, praveći presek stanja koje je zatekla, rekla da situacija u zdravstvu nije ni bolja, a ni lošija nego u drugim segmentima društva.

– Neophodno je striktnije poštovanje zakonskih odredaba u pogledu ingerencija tri institucije – Instituta za javno zdravlje Srbije ”Batut”, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja – naglasila je Đukić Dejanović.

– Mislim da se sistem negde zaljuljao i da su te institucije malo pomešale nadležnosti. Centri moći se uvek premeštaju tamo gde su pare. ”Batut” treba da se bavi kreiranjem zdravstvene politike i potreba zdravstva, za koju je odovorno Ministarstvo, a Fond je banka koja treba da realizuje te programe.

I zaštitnika prava pacijenta uskoro očekuje ”reforma”. U Ministarstvo zdravlja dnevno stigne 1.000 osnovanih primedbi na rad i nepravilnosti u zdravstvenim ustanovama.

 

(Večernje novosti)

 

 

 

Komentari
Loading...