Generic filters
Exact matches only

Benefiti koprive za naše zdravlje (VIDEO)

Listovi koprive imaju dlakavu teksturu i peckaju, što izaziva svrab, crvenilo i otok.

Međutim, kada se obradi, osuši, zamrzne ili kuva, kopriva se može bezbedno konzumirati. Studije je povezuju sa brojnim potencijalnim zdravstvenim benefitima.

Ovo su samo neki od dokazanih benefita koprive.

Sadrži brojne hranljive materije

Listovi i koren koprive sadrže brojne hranljive materije kao što su vitamini A, C i K i neke grupe vitamina B, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum.

Sadrži linolnu, linolensku, palmitinsku, stearinsku i oleinsku kiselinu, kao i sve esencijalne amino-kiseline. Mnogi od ovih hranljivih sastojaka deluju kao antioksidanti u našem telu, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Smanjuje upalu

Kopriva sadrži razna jedinjenja koja mogu smanjiti upalu. U brojnim životinjskim i laboratorijskim studijama, kopriva je smanjivala nivo hormona upale ometajući njihovu proizvodnju. U studijama na ljudima, čini se da nanošenje kreme od koprive ili konzumiranje proizvoda od koprive ublažava upalna stanja, poput artritisa.

Pomaže kod uvećane prostate

Oko 50 odsto muškaraca starijih od 51 godine ima uvećanu prostatu. Naučnici nisu sigurni šta uzrokuje njeno povećanje, ali se zna da to može dovesti do značajne nelagodnosti tokom mokrenja. Nekoliko studija sugeriše da kopriva može pomoći u lečenju uvećane prostate. Studije na životinjama pokazuju da ova biljka može sprečiti pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron, snažniji oblik testosterona.

Zaustavljanje ove konverzije može pomoći u smanjenju veličine prostate.

Snižava krvni pritisak

Kopriva može pomoći u snižavanju krvnog pritiska tako što opušta krvne sudove i smanjuje snagu srčanih kontrakcija. Međutim, potrebno je više studija na ljudima da bi se potvrdili ovi efekti.

Snižava šećer u krvi

Prema nekim studijama, kopriva sadrži jedinjenja koja oponašaju dejstvo insulina. Iako kopriva može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi, potrebno je više istraživanja na ljudima pre nego što se daju bilo kakve preporuke.

Jača krvnu sliku

Od svih biljaka na planeti, kopriva sadrži najviše gvožđa i zato je, prema izboru naših travara, broj jedan u lečenju anemije. Najbolje je da pripremite čaj od ove lekovite biljke. Kašičicu listova koprive prelijte s dva decilitra ključale vode i ostavite da odstoji pet minuta. Čaj procedite i pijte mlak. Preporučljivo je da dnevno popijete tri šolje čaja pre jela.

Foto pexels
Komentari
Loading...