Beljenje zuba

Ova veoma popularna kozmetska procedura nema doživotni efekat, ali dobra stvar je u tome što pri beljenju zuba ne dolazi ni do kakvih strukturalnih promena na zubnom tkivu, te se proces može ponavljati bez štetnih posledica.

 

Da li beljenje zuba stvarno moguće? Jednom recju, DA! Radili su ga na ovaj ili onaj nacin u proteklih 100 godina i dokazano je da je to sigurna i efikasna kozmetska procedura.

Šta se u stvari stvarno događa za vreme procesa izbeljivanja zuba?

Deo zuba koji se vidi direktno u ustima je gleđni sloj koji je ujedno i jedini deo zuba koji treba da se nalazi iznad desni. Prirodna boja gleđi je bela, ali u stvari je prozirna i zavisi od drugih zubnih struktura koje se nalaze ispod i koje se provide kroz nju. Supstanca neposredno ispod gleđi se zove dentin. Njegova normalna boja je žuta, ali zbog porozne strukture i bliskog odnosa sa zubnim živcem preko koga može upijati razlicite materije, može doći do njegovog prebojavanja te boja postaje tamnija, braon-žuta što se dešava pri starenju. Boja koju vidimo kada gledamo zub je mešavina boje gleđi koja pri starenju biva sve mutnija i boje dentina koja vremenom tamni zbog svoje bliskosti sa zubnim živcem. Ovo je razlog što jednostavno pranje zuba ne može spreciti prebojavanje zuba koje se vremenom dešava. Možete prati zube po ceo dan i nikada nećete otkloniti prebojenost koja je deo unutrašnjih struktura zuba.

Sa izbeljvanjem zdravih i mrtvih zuba (zuba bez živca) se pokušavalo veoma dugo i bilo je manje ili više uspešno, ali ne tako bezbedno i jednostavno, jer su se koristile veoma agresivne supstance.

Međutim, pre otprilike 20 godina otkriveno je da se 10-% karbamid peroksid može aplikovati na zube sigurno i bez bojazni od stvaranja opekotina na sluznici usta ili trovanja pacijenta, što se dešavalo pri korišćenju nekih mnogo agresivnijih materija. Ako se ovaj razblaženi rastvor peroksida drži u kontaktu sa zubom dovoljno dugo, dolazi do izbeljivanja zuba koji postaje svetliji. Što je duži kontakt, zub postaje sve belji (sve do momenta kada nema više boje koja se može izbeliti..

Da li je beljenje zuba bezbedno?

beli zubiU zapadnom svetu 8 od 10 stomatologa vrši beljenje zuba kao estetski tretman pacijenata. Americka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: “Beljene zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođaca, a pod stalnim nadzorom strucnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan nacin izbeljivanja zuba. Preporucuje se upotreba onih preparata koji su dobili odobrenje od strane ADA. Umerena osetljivost zuba na toplo i hladno je uobicajen prolazni propratni efekat kod svih metoda beljenja. Međutim nikakve dugotrajne loše posledice po zubno tkivo nisu zabeležene ni u jednoj klinickoj studiji.”

Šta se ne može postići beljenjem zuba?

– Beljenjem se ne mogu otkloniti crne ili braon prebojenosti koje su posledica karijesa zuba. Zubi se obavezno moraju opraviti pre zapocnjanja beljenja.

– Beljenjem se ne mogi izbeliti prebojenosti koje su posledica starih amalgamskih plombi. Ovo se može u najvećem broju slucajeva rešiti zamenom ovih plombi savremenim kompozitnim (belim) ispunima, ali se po nekad oksidi metala toliko uvuku u zubno tkivo da nastanu trajne prebojenosti.

– Beljenjem se ne mogu rešiti fluoroticne mrlje kod pacijenata koji su unosili velike kolicine floura, koji se u nekim mestima nalazi u ogromnim kolicinama u vodi za piće.

– To može da bude problem i kod pacijenata sa jakim tetraciklinskim prebojenostima, odnosno kod pacijenata koji su kao deca primali tetraciklinske preparate zbog infekcije uha.

Izbeljivanje mrtvih zuba (zuba koji su potamneli nakon vađenja zubnog živca)

Ovo je bezbolna kozmetska procedura koja se rutinski radi u našoj poliklinici.

Potamneli zub se prethodno pripremi za beljenje tako što se sa zadnje strane isprepariše rezervoar za gel, ukloni eventualni karijes, ostaci starog punjenja unutar kanala korena 2mm u dubinu. Izvrši se izolacija krunicnog dela cementom na bazi glas jonomera i nakon toga se postavlja 30% gel karbamid peroksida ili smeša hidrogena i natrijum perborata unutar krunicnog dela, koji za veoma kratko vreme dovodi do željenih rezultata.

Upotrebom lasera koji vrši aktivaciju gela, beljenje se završava nakon jednog ili dva tretmana. Ova procedura je brža i skuplja od konvecionalne tehnike pri kojoj se pasta hidrogena i natrijum perborata postavlja u komoru zuba i menja na svaka dva dana, te je potrebno više seansi i dolazaka pacijenta u ordinaciju – tzv. Walking bleach tehnika.

Ne retko se na ovakvim zubima nalaze velike plombe koje više estetski ne zadovoljavaju, te je nakon procesa izbeljivanja neophodna njihova zamena visko kvalitetnim estetskim materijalima ( EsthetX nadogradnje).

Izbeljivanje vitalnih zuba

Ova procedura je veoma popularna, posebno u zapadnom svetu. Budite uvereni da se skoro sve licnosti iz javnog života sa svojim blistavim osmesima i bisernim zubima redovno podvrgavaju kozmetskim stomatološkim intervencijama među kojima najviše izbeljivanju zuba.

Beljenje zuba se može vršiti na više nacina koji se mogu i međusobno kombinovati.

Ostavite odgovor