Bebe izlečene od leukemije uz pomoć modifikovanih T ćelija

Grupa britanskih lekara objavila je ove nedjelje da su uspeli da “izleči” dve bebe od leukemije uz pomoć revolucionarnog tretmana koji podrazumeva genetsku mutaciju imunih ćelija donora.

Studija koja je objavljena u časopisu “Science Translational Medicine” obuhvatila je samo dva mala ispitanika – jednu 16-mesečnu i jednu 18-mesečnu bebu.

Tehnički, još nije prošlo dovoljno vremena da bi lekari sa sigurnošću mogli da tvrde da su deca izliječena. Međutim, ova studija kombinuje pristup koji obećava, takozvanu CAR T terapiju, sa relativno novom tehnikom modifikacije gena nazvanom TALENS.

“CAR T” u nazivu tretmana označava himerni antigenski receptor T ćelije i podrazumeva uklanjanje određenih T ćelija iz krvi pacijenta. One se zatim genetski menjaju u laboratoriji tako da dobiju specijalne receptore (CAR). Kad su ćelije spremne, vraćaju se u krv pacijenta, gde novi receptori traže ćelije tumora i ubijaju ih.

CAR T se ispituje već neko vreme u SAD, Velikoj Britaniji i Kini, ali je u novoj studiji ukombinovan sa modifikacijom gena, tako da organizam pacijenta ne odbacuje T ćelije donora i da efikasnije napada ćelije raka.

Istraživanje je još u ranoj fazi i potrebno je još mnogo studija (na više ispitanika), kako bi bila ponuđena kao redovna terapija.

Drugima se dopalo i ovo:

Izvor:b92

Komentari
Loading...