Generic filters
Exact matches only

Balansirana ishrana i OVE NAVIKE ključ su za JAK IMUNITET

Za održavanje zdravlja i zaštite protiv raznih infekcija imunitet treba odmah ojačati. Približava se kalendarski početak jeseni, što je izazovan period za ljudski imunološki sistem.

PRIRPEMITE TELO ZA HLADNIJE DANE

Luk i začini

Sunca i vitamina u hrani je sve manje, a umor i apatija se često nagomilavaju. Aktiviraju se mnoge bakterije i virusi koji izazivaju prehlade – pravi jesenji pljusak.

Za održavanje zdravlja i zaštite protiv raznih infekcija imunitet treba odmah ojačati.

Balansirana hrana bogata vitaminima je ključ jakog imuniteta. Zato jesen nije najbolje vreme za dijetu. Ukoliko je vaš sistem usmeren na gubljenje težine, lišiće vas određenih hranljivih materija i automatski oslabiti imunu odbranu.

Uključite u svoju ishranu posno hranu, ali imlečne proizvode, kao i orahe i mahunarke. Češće jedite masnu ribu i dodajte biljno ulje da osigurate telo esencijalnim masnim kiselinama. Oslonite se na sveže voće i povrće u zimskom periodu, ovi izvori vlakana, vitamina i minerala će biti retki gosti na vašem stolu.

Ne zaboravite da dodate crni i belo luk jelima: poznato je da sastojci iz luka ubijaju bakterije. Takođe, pomažu u jačanju imunog sistema i začini poput cimeta, lovora, različite vrste bibera.

Rad i odmor

Potrebno je sebi priuštite dovoljno odmora. Ne ručajte na radnom mestu. Ako vreme dozvoljava, prošetajte na svežem vazduhu i jedite u obližnjem parku. I inače, umerena fizička aktivnost je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja.

Dobar san

Nemojte zanemariti i tehnike opuštanja. Malo meditirajte ili praktikujte jogu. Spavajte dovoljno. San je veoma važan za zdrav imuni sistem, a za dobar imuni sistem potrebno vam je spavanje od najmanje 8-10 sati.

Foto Pixabay
Autor/Izvor SrbijaDanas
Komentari
Loading...