Da li antibiotici smanjuju dejstvo kontraceptivnih pilula

Istraživanjem je otkriveno da postoji interakcija između antibiotika i hormonskih kontraceptiva, što potencijalno može umanjiti učinkovitost kontracepcijskih pilula.

To znači da žene koje koriste obe vrste lekova istovremeno, moraju preduzeti dodatne mere opreza da bi izbegle neželjenu trudnoću, pokazalo je istraživanje britanskih naučnika.

Njihovi nalazi ukazuju na to da je uzimanje antibiotika, u poređenju sa uzimanjem drugih vrsta lekova, povezano s do sedam puta većim izgledima za neplaniranu trudnoću. Nalazi su rezultat opsežne analize sprovedene na više od 75.000 slučajeva primene antibiotika.

Smatra se da žene koje istovremeno koriste kontracepcijske pilule i antibiotike, kao meru opreza trebaju koristiti i dodatnu kontracepciju, poput kondoma i spermicidnih čepića ili pene.

Istraživači su istakli kako izračun apsolutnog rizika iz postojećih podataka nije bio moguć te su rekli da uočeni rizik varira od žene do žene, zavisno od njenih fizioloških osobina i o nizu dodatnih okolnosti.

Dr. Jennifer Wu, ginekolog u njujorškoj bolnici Lenox Hill je, pročitavši rezultate istraživanja rekla da je kvalitetno sprovedeno istraživanje, među ostalim i zato jer je na kvalitetan način praćen velik broj pacijentkinja.

Na temelju rezultata objavljenih u stručnom časopisu BMJ Evidence Based Medicine, Wu smatra da bi “lekari sa svojim pacijentkinjama trebali razgovarati o propisivanju novih recepata za antibiotike i o tome mogu li oni uticati na delotvornost kontracepcijskih pilula.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...