Ankiloza kičme- Simptomi i lečenje

Kičma, koja je sastavljena od malih kostiju i zglobova, podleže vrlo često reumatičnim obolenjima. Lečenje ovih reumatičnih obolenja slično je lečenju svakog drugog reumatizma.

ik

Posebno treba pomenuti specijalno obolenje kičme koje dovodi do nepokretnosti pojedinih kičmenih pršljenova,a u nekim slučajevima i cele kičme.

Kičmeni stub se u tom slučaju obično savija napred i više se ne može ispraviti. Uzročnik ove bolesti nije utvrđen, ali se smatra da je i ovo reumatično oboljenje infektivne prirode (žarišna infekcija).

Bolest počinje, obično, između 30. i 40. godine života, ali može, da se pojavi i mnogo ranije ili znatno kasnije. Početak bolesti je gotovo neprimetan, razvoj je polagan, i u najviše slučajeva traje nekoliko godina. Prvi znaci su bolovi u kičmi pri ustajanju i pokretanju ili savijanju tela. Da bi se odbranio od bolova, bolesnik se drži uspravno i izbegava svaki pokret kičme.

Na kraju bolesti kičma se savije i potpuno ukoči. Vrlo često bolest pređe i na kukove i ramena.

Lečenje je vrlo teško, iako postoje neki lekovi (kortizon, ACTH, antibiotici), koji mogu poboljšati stanje i zaustaviti razvoj bolesti.

Srodni članci:

Komentari
Loading...