Koliko je anestezija opasna po zdravlje

Anestezija je stanje u kom je pacijent bez svesti za vreme operacije i telo je potpuno neosetljivo na hirurške podražaje (bol).
a

Ozbiljne komplikacije vezane za anesteziju danas su izuzetno retke te se uz dobru preoperacijsku pripremu i savremeni nadzor tokom perioperacijskog razdoblja mogu rano prepoznati i u većini slučajeva sprečiti u samom začetku.

Nakon opšte anestezije normalno je da se pacijent oseća još neko vreme „mamurnim“, a u pojedinim slučajevima može se javiti i lagani osećaj mučnine. Takođe se može osetiti i određena neprijatnost u području usne šupljine i grla jer se tokom opšte anestezije disajni put održava prohodnim pomoću gumene/silikonske maske postavljene u područje ždrela (laringealna maska) ili cevi (tzv. tubus) uvedene u dušnik.

Nakon regionalne anestezije još neko vreme nakon prestanka delovanja lekova mogu zaostati trnci ili promenjeni osećaj u delu tela koji je bio pod anestezijom. Ponekad mogu potrajati nedeljama ili čak par meseci nakon operacije, ali se u većini (99%) pacijenata kod kojih se takva promena javila ona u potpunosti oporavi. Ozbiljna oštećenja nerava vezana uz regionalnu anesteziju u smislu potpunog gubitka osećaja ili sposobnosti micanja (paralize) određenog dela tela izuzetno su retke.

Detaljan razgovor s anesteziologom pre operacije omogućiće vam da se ne zabrinjavate previše oko manjih neprijatnosti koje mogu biti uobičajene i očekivane nakon operacije i anestezije te da na vreme prepoznate i upozorite medicinsko osoblje ukoliko se događa nešto što bi možda moglo upućivati na ozbiljnije komplikacije. Dobra i otvorena komunikacija sa lekarima i zdravstvenim osobljem osnova je sticanja međusobnog poverenja koje je bitan faktor uspešnog i sigurnog lečenja.

Epiduralna anestezija – za i protiv
Komentari
Loading...