Generic filters
Exact matches only

Spas protiv anemije

Višegodišnji korov štavelj (Rumex obtusifolis) predstavlja dragocenu lekovitu biljku.

an

Prepoznatljiv je po veoma velikim i dugačkim listovima, pri dnu stabla na dužim peteljkama. Cvetovi zelenkaste i crvenkasto smeđe boje biljku krase sve do kraja septembra, poređani u klasove na stabljici visokoj i do metar. Specifičnog su mirisa i gorkog ukusa. Štavelj (poznat i kao konjski štavelj) uspeva u vlažnim sredinama, kao što su vlažne livade, jarci, strništa i vlažne šume, a najčešće se može naći na mestima gde raste kopriva.

Za potrebe lečenja beru se zeleni listovi, a sjajno smeđi plodovi neposredno pre sazrevanja. Ubrani delovi suše se u hladu. Zrele semenke se lako osipaju i raznose vetrom i već sledećeg proleća klijaju na novom mestu.

Plod se koristi u vidu čaja protiv dijareje, dok su listovi delotvorni kod anemije jer sadrže vitamine A i C, a od minerala dosta gvožđa i fosfora. Zbog zavidnih količina tanina i oksalne kiseline, čaj od listova se koristi za bolje varenje i protiv hemoroida.

Koren deluje kao laksativ, dok semenke imaju suprotno dejstvo i mogu da izazovu zatvor. U tradicionalnoj medicini ova biljka koristi se i u terapiji različitih kožnih bolesti.

Budući da sadrži oksalnu kiselinu koja može da pospeši stvaranje bubrežnih kamenčića, preporučuje se samo umerena upotreba štavelja, upozoravaju narodni lekari. Iz istog razloga, osobe koje već imaju kamen u bubregu ne bi smele da koriste ovu biljku. Uneta u većim količinama može da izazove i slabost organizma, povraćanje, pa čak i smrtni ishod.

Štavelj može da posluži i kao savršena prirodna sirovina za farbanje tkanina. Poznavaoci tradicionalnog načina bojenja od korena ove biljke mogu da dobiju žutu, tonove od tamno zelene do smeđe nijanse, ali i sivu, a da pritom ne koriste nikakve fiksatore.

DELOTVORNI ČAJEVI

Za varenje – Čaj za regulisanje varenja, protiv hemoroida i težih dijareja sprema se tako, što se supena kašika plodova štavelja kuva u 2 dl vode samo 2 minuta. Sadržaj se zatim poklopi i ostavi da odstoji 10 minuta. Potom se procedi i pije dva puta dnevno po jedna šoljica pre jela.

Protiv anemije – U slučaju malokrvnosti spravlja se čaj, tako što se supena kašika lišća popari sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji 10 minuta. Zatim se procedi i pije dva do tri puta dnevno po šoljica.

TONIK PROTIV VAGINITISA

Upala sluznice vagine može da bude vrlo neprijatno stanje, zbog kojeg priličan broj žena odlazi ginekologu. Narodni lekari nude delotvorni tonik dobijen kombinacijom od po 30 g korena štavelja i žen-šena kao i kanadskog zlatnog korena. U ovu mešavinu treba dodati i 60 g ehinacee.

Mešavina osušenog korena sprema se kao čaj, koji se samo prokuva u vreloj vodi, ostavi da odstoji 10-ak minuta, a zatim procedi i pije, dva puta u toku dana. Zbog prisustva ehinacee treba voditi računa, da se čaj ne pije duže od četiri nedelje. Ovako pripremljenim i rashlađenim čajem vrši i ispiranje vaginalnog kanala irigatorom, ujutru i uveče.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...