Generic filters
Exact matches only

Anemija kod muškaraca

Iako se anemija doskora, gotovo po pravilu, pripisivala ženama – anemija kod muškaraca podjednako je prisutna.

mušš

Hemoglobin – gvožđe u krvi – omogućava nesmetan protok kiseonika od pluća ka ostalim organima. Kad se broj eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) i hemoglobina smanji, do mozga, srca i mišića dospeva manje kiseonika. Usled toga anemične osobe osećaju fizičku i psihičku slabost. Srce, naprotiv, radi brže zbog potrebe da nadoknadi manjak kiseonika. Na ravnotežu gvožđa u organizmu utiču njegovo uzimanje, zalihe, gubitak i potrebe za ovim važnim elementom.
Dnevne potrebe za gvožđem zavise od uzrasta, pola i individualnog stanja organizma.

BLAGI SIMPTOMI ANEMIJE KOD MUŠKARACA

Anemija se ponekad teško otkriva, jer su joj rani simptomi veoma blagi. Zato se lako zamenjuje tegobama koje se viđaju u drugim bolestima ili nakon uzimanja nekih lekova. Malokrvnost vam može iscrpiti energiju toliko da vam i osnovne životne funkcije postaju otežane. Uz neku drugu ozbiljnu bolest, drastično povećava simptome i posledice. Pospanost, slabost, malaksalost idu ruku pod ruku s anemijom.

Većina muškaraca u stanju je godinama da ćutke trpi sve simptome anemije, pripisujući ih zamoru i ubrzanom ritmu života. Ukoliko se pojavi bledilo kože, usana, desni, ubrzan srčani rad, slaba cirkulacija ruku i nogu, smanjenje apetita, depresija… vrlo verovatno je reč o anemiji. Ipak, neophodan je lekarski pregled, posebno ukoliko postoji osećaj intenzivnog zamora i drugih navedenih tegoba. Ukoliko se ne leči na vreme, to može izazvati dodatne zdravstvene probleme, prvenstveno preopterećenje srca i pojavu srčanih tegoba. Takođe, utiče na mentalne procese. Kad mozak ne dobija dovoljno kiseonika, teško je učiti, pamtiti, čitati, pisati ili obavljati svakodnevne poslove.

Izvori gvožđa

  • Crveno meso je odličan izvor gvožđa, ali i folne kiseline i vitamina B12 Tu je zatim živinsko meso (pileće, ćureće) i riba (sardina).
  • Tamnozeleno lisnato povrće (kupus, brokoli, kelj), peršun i kopriva dobri su biljni izvori gvožđa
  • U mahunarkama, integralnim žitaricama, krompiru, suvom grožđu, suvim šljivama, suvim kajsijama, avokadu, smokvama ima dosta gvožđa.
  • Vitamin C pomoći će resorpciju gvožđa, pa ga treba uzeti u većim količinama iz svežeg povrća, krompira, limuna,pomorandže.

Pri utvrđivanju anemije-malokrvnosti uzimaju se u obzir vrednosti hemoglobina, eritrocita i gvožđa u krvi. Ako su snižene, znajte da je vreme za terapiju.

ŠTA JE HEMOGLOBIN HGB

Hemoglobin (HGB) je belančevina koja se nalazi u eritrocitima, a čija je uloga da prenosi kiseonik iz pluća u ćelije tkiva, ali i ugljen-dioksid iz tkiva nazad u pluća.

Eritrociti (RBC)jesu crvena krvna zrnca, tj. krvne ćelije koje sadrže hemoglobin i imaju ulogu u vezivanju te prenosu kiseonika i ugljen-dioksida u organizmu.

Gvožde (Fe) je apsolutno neophodno za transport kiseonika do tkiva. Dve trećine gvožđa nalazimo u obliku hemoglobina, a manjih količina ima i u jetri i koštanoj srži. Ukupno ga u telu ima oko tri grama.

Komentari
Loading...