Generic filters
Exact matches only

ANANAS-Zdravstvene koristi za ZDRAVLJE- VIDEO

Ananas je više nego samo ukusno tropsko voće – nudi i značajne zdravstvene koristi.

Koristi se u narodnoj medicini od davnih vremena. Potiče iz Amerike, a uzgaja se i u tropskim klimama širom sveta.

Ananas je odličan izvor vitamina C, vitamina grupe B, vlakana i minerala poput mangana.

Ananas se poslužije svež, smrznut i konzerviran, dajući tokom cele godine mogućnost da ga konzumiramo.

Konzervirani ananas je pogodan, ali svakako potražite opciju koja je upakovana u sopstvene sokove, a ne u sirup.

Voće prirodno sadrži šećer u obliku fruktoze, tako da će i konzervirano voće u sopstvenom soku imati gramažu šećera navedenu na etiketi. Međutim, sirup se smatra dodatnim šećerom i povećaće ukupnu gramažu šećera, a istovremeno doprinosi dodatnom unosu šećera tokom dana.

Bogatstvo vitaminom C

Izdvojena hranljiva materija u ananasu je vitamin C, koji podržava imuni sistem i pruža antioksidativne koristi.

Jedna šolja ananasa sadrži 78,9 miligrama vitamina C. To je više od preporučenog dodatka ishrani za odrasle žene (koji je 75 mg dnevno) i blizu je preporuke za muškarce (90 mg dnevno).

Vitamin C je važan jer podstiče rast i zarastanje rana širom tela i igra ulogu u svemu, od zarastanja rana do apsorpcije gvožđa.

Pomoć kod varenja

Ananas sadrži bromelain, koji predstavlja mešavinu enzima za koje istraživanja pokazuju da mogu da smanje upalu i oticanje nosa, a takođe pomažu u zaceljivanju rana i opekotina.

Takođe je povezan sa poboljšanjem probave i istorijski se koristio u zemljama Centralne i Južne Amerike za lečenje probavnih smetnji.

Studija je otkrila da bromelain u ananasu može pomoći smanjenju efekata dijareje.

ananas
Foto; pixabay

Zdrave kosti

Uz kalcijum, mangan u tragovima je neophodan za održavanje jakih kostiju.

Ananas je jedan od glavnih izvora minerala – jedna šolja ananasa sadrži oko 76 odsto preporučene dnevne vrednosti mangana.

Mangan može pomoći da se ublaže simptomi osteoporoze i poboljšava ukupnu gustinu kostiju i minerala.

Međutim, budite oprezni da ne preterate – unos mangana može biti opasan i može povećati rizik od kognitivnih poremećaja ako konzumirate više od 11 mg dnevno.

Pun je antioksidanata 

Prema studiji objavljenoj u junu 2014. ananas je sjajan izvor antioksidanata, posebno fenolnih kiselina, flavonoida i vitamina C.

Antioksidanti su jedinjenja u hrani koja mogu pomoći u borbi protiv upale i slobodnih radikala u telu.

Slobodni radikali su molekuli koji mogu izazvati oštećenje ćelije i dovesti do zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest i probleme sa očima.

Konzumiranje hrane bogate antioksidantima poput ananasa može igrati ulogu u suprotstavljanju tim rizicima.

Borac protiv raka

Rak nastaje kada se nenormalne ćelije u telu razmnože i preuzmu zdravo tkivo.

Iako ne postoji zagarantovani način za sprečavanje raka, stručnjaci savetuju da jedete zdravu ishranu – u idealnom slučaju onu koja ima veliku količinu antioksidanata, kako biste pomogli u borbi protiv slobodnih radikala – da biste smanjili rizik.

Studija objavljena u novembru 2018. otkrila je da su ishrana i koncentracije antioksidanata u krvi povezani sa nižim rizikom od raka.

Uklapa se u protivupalnu dijetu

Previše upala može dovesti do mnogih bolesti, uključujući koronarnu arteriju, dijabetes, rak i Alzheimerovu bolest.

Srećom, ishrana bogata anti-upalnim namirnicama, poput ananasa, može pomoći u smanjenju količine upale u organizmu.

Prema studiji objavljenoj u septembru 2016. sadržaj bromelana u ananasu razlog je njegovih protivupalnih svojstava.

Jača imunitet

Možda treba da posegnete za ananasom sledeći put kada se borite sa prehladom.

Studija objavljena 2014. otkrila je da deca koja su konzumirala ananas u konzervi imaju manje virusnih i bakterijskih infekcija u poređenju sa decom koja ga nisu konzumirala tokom devetonedeljnog perioda ispitivanja.

Istraživači su zaključili da jedenje jedne do dve konzerve (140 do 280 grama) ananasa dnevno može smanjiti verovatnoću infekcije ili bar skratiti njeno trajanje.
Pre nego što se uopšte znalo za postojanje bromelina, ananas se u podnebljima iz kojih dolazi upotrebljavao kao pomoć u olakšavanju neprijatnih simptoma bronhalnog katara, loše probave, bolesti grla.

Poznato je da sveže isceđeni sok ananasa delotvorno leči upaljeno grla ako se nekoliko puta na dan njime ispiru usta i grlo.

 

KAKO PRAVILNO OLJUŠTITI ANANAS 

 

Ananas ima visoki sadržaj vitamina C koji se upola smanji prilikom konzerviranja. Jedna šnita ananasa od 10 dkg zadovoljava oko 30% dnevne potrebe za vitaminom C.

U konzerviranom ananasu dakako nema više bromelina, on se inaktivira.

Konzervirani ananas može se upotrebljavati kao dodatak u voćne salate zbog specifične arome i visokog sadržaja celuloze – vlakna koji olakšava formiranje stolice i probavu. Inače je ananas sirov ili konzerviran niskokalorična namirnica i oko 100 grama daje između 40-50 kcal.

Naučnici smatraju ovu biljku prirodnim izvorom protuupalnih spojeva.

Nadalje, jedite sveži ananas kao prvu namirnicu nakon posta.

Bilo kada, u bilo koje vreme, ako ste postili zbog dijetalnih, zdravstvenih, estetskih ili verskih razloga započnite svoju „normalnu“ ishranu ananasom.

Isto tako iskoristite ovu voćku kao prilog kada god jedete veće količine mesa. Iznenadićete se kako ukus ananasa fenomenalno ide uz meso pripremljeno na žaru, posebno svinjetinu.

Foto Pexels
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...