Analgosedacija – bez straha i bola u oralnoj hirurgiji

Najveći broj bolnih intervencija u stomatologiji može se na zadovoljavajući način izvesti uz lokalnu anesteziju. Međutim, usled jakog osećaja straha ili prethodnih neprijatnih iskustava, pacijenti često odbijaju bilo kakav stomatološki tretman i izbegavaju posete stomatologu.

Neretko i sam čin primene lokalne anestezije, odnosno ubod igle, predstavlja veći problem nego sama stomatološka intervencija. U ovakvim slučajevima, stoji nam na raspolaganju metod primene lekova koji dovode do sedacije tj. stanja u kome se pacijent oseća relaksirano i bezbrižno, uz očuvanje svesti, čime je rad i za pacijenta i za stomatologa umnogome olakšan.

Analgosedacija

Analgosedacija se primenjuje kod izuzetno uplašenih i anksioznih pacijenata, veoma opsežnih i dugih, posebno hirurških intervencija, dece kod kojih je planirana neka veća intervencija a koja odbijaju saradnju, kod jako izraženog refleksa povraćanja, itd.

U našoj ordinaciji sedaciju izvodi tim lekara: stomatolog određene specijalnosti i lekar – anesteziolog. Pre svake intervencije, pacijent najpre popunjava upitnik o svom opštem zdravstvenom stanju, a potom obavlja razgovor sa anesteziologom i stomatologom, tokom kog biva tačno upućen u samu proceduru, a može i da dobije odgovore na sva pitanja koja ga interesuju.

Kako se postiže stanje analgosedacije?

Nakon upoznavanja sa opštim zdravstvenim stanjem pacijenta, anesteziolog uspostavlja tzv. venski put tj. plasira tanku plastičnu cev – iglu u neku od vena na ruci, i to je jedina neprijatnost koju pacijent oseti u toku cele intervencije.

Zatim se venskim putem daje sedativ tj. sredstvo koje relaksira pacijenta, i istovremeno uklanja osećaj neprijatnosti i straha. U zavisnosti od doze, pacijent može i da se uspava, ali za to nema potrebe.

Potom se daje lek protiv bolova u odgovarajućoj dozi, nakon čega stomatolog daje lokalnu anesteziju na odgovarajućem mestu u ustima pacijenta i započinje planiranu intervenciju.

Sve vreme postupka anesteziolog prati vitalne funkcije (rad srca i disanje) te je pacijent potpuno bezbedan i oslobođen svakog straha i bola. Po potrebi stomatolog ponavlja lokalnu anesteziju kao i anesteziolog primenu svojih lekova bez obzira na dužinu intervencije u ustima. Veoma je važno da je svest pacijenta sve vreme potpuno očuvana.

Dobro je znati:

Lekovi koji imaju uticaj na stanje svesti imaju osobinu da izazovu delimičnu amneziju, tj. gubitak sećanja za dati period tako da i ako postoji određena doza neprijatnosti, ona se “zaboravlja”.

Značajno je reći da nakon analgosedacije pacijent, obzirom da je primio lekove koji utiču na stanje svesti, ne sme upravljati vozilom, što znači da mora doći na intervenciju u pratnji odrasle osobe, koja će ih nakon otpuštanja iz bolnice otpratiti do prebivališta.

Po pravilu ne postoje posebni uslovi da se primeni analgosedacija, mada postoje određena stanja koja zahtevaju odgovarajući oprez pri izvođenju analgosedacije i iz tog razloga je anesteziolog stalno prisutan sve vreme trajanja planirane intervencije.

Pre dolaska u ordinaciju pacijent šest sati ne sme da uzima niti hranu niti tečnosti na usta, kao da je u pitanju izvođenje opšte anestezije.
Autor:dr Vladimir Belanovic

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...