Generic filters
Exact matches only

Amenoreja- Simptomi i prirodno rešenje

Amenoreja je odsutnost menstrualnog krvarenja (izostanak menstruacije).

zena na razgovoru kod doktora

Postoje dva tipa amenoreje:

  • primarna
  • sekundarna

Primarna amenoreja se odnosi na devojke od 14 do 16 godina kod kojih se još uvek nije uspostavio normalan menstrualni ciklus, a koje pri tom imaju normalan razvoj svih ostalih polnih obeležja.

S druge strane, sekundarna amenoreja, odnosi se na žene koje su vec uveliko imale redovne menstruacije, ali je kod njih kasnije doslo do izostanka menstrualnog krvarenja u trajanju od tri ili više meseci.

Dakle, osnovni simptom amenoreje jeste izostanak, to jest, odsutnost menstrualnog krvarenja. Svi ostali simptomi amenoreje se razlikuju od slučaja do slučaja, u zavisnosti od bazičnog zdravstvenog problema koji uzrokuje izostanak menstruacije. Tako se kod nekih žena mogu paralelno pojaviti i neki od sledećih simptoma:

– Glavobolja
– Poremećaj sna
– Nocno znojenje
– Razdrazljivost ili anksioznost
– Promene u telesnoj težini (gubitak ili povećanje težine)
– Gubitak kose ili ubrzan rast kose
– Poremećaji vida
– Galaktoreja (lučenje mleka van perioda laktacije-dojenja)

Uzroci amenoreje mogu biti različiti i mnogobrojni, počevši od hormonskih poremećaja, preko nezdrave telesne težine, prevelikog stresa, pa sve do dobročudnih ili zločudnih tumora, abnormalnosti u radu jajnika, genetskih nedostataka, upotrebe odredjenih vrsta lekova i jos mnogo toga…

Shodno tome, lečenje amenoreje direktno zavisi od uzroka, i razlikuje se takodje od slučaja do slučaja. Kada je izostanak menstruacije uzrokovan ozbiljnim zdravstvenim problemima, takvo stanje zahteva i ozbiljno lečenje. Medjutim, veoma često iza ovog poremećaja krije se samo blaži i prolazan hormonski disbalans koji može zadesiti svaku ženu u bilo kojem životnom dobu. U takvim, da kažemo bezazlenijim slučajevima mogu pomoći prirodni lekovi u vidu biljnih čajeva za regulaciju menstrualnog ciklusa. To su u suštini i najpoznatiji prirodni lekovi za amenoreju:

Čajna mešavina za regulisanje menstrualnog ciklusa 

– 20 grama matičnjaka
– 20 grama ruzmarina
– 20 grama kamilice
– 20 grama omana
– 20 grama rutvice

Na 2dl ključale vode staviti 1 ravnu supenu kašiku čajne mešavine, poklopiti i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Nakon toga čaj procediti i piti uveče, pre spavanja.

Čajna mešavina za regulisanje menstrualnog ciklusa II

– 20 grama valerijane
– 20 grama kamilice
– 20 grama nane
– 20 grama cvetova bele koprive

Na 6 dl ključale vode staviti 3 ravne supene kašike čajne mešavine, poklopiti i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Nakon toga čaj procediti i piti 3 puta dnevno po jednu šolju čaja, posle jela.

Pojedinačne biljke i čajevi za regulaciju menstruacije

Nekada je zaista komplikovano napraviti čajnu mešavinu. Pojedinačni čajevi takodje mogu biti odlična, a pri tom još i jednostavnija alternativa, pa evo i koja su dva najbolja čaja za regulaciju menstruacije:

Čaj od virka: Reguliše menstrualni ciklus i uopšteno povoljno deluje na ženske reproduktivne organe.

Čaj od majčine dušice: Podstiče i reguliše menstruaciju, a u narodu postoji verovanje da je to biljka koja leči sve ženske bolesti.

Čaj od korena andjelike: Jača matericu i ubrzava pojavu zakasnele menstruacije.

Cvekla: Sirova cvekla ili sveži sok od cvekle takodje, to jest u nekim slučajevima, može poslužiti kao prirodni lek za amenoreju.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...