Generic filters
Exact matches only

AMBROZIJA JE U PUNOM JEKU: Zaštitite se čajem koji možete da napravite od biljaka iz vaše bašte!

Cvetanje ambrozije, koje je sada aktuelno, kod mnogih od nas izaziva alergijske reakcije. Od kijavice i peckanja očiju, koje nam dosađuje svakodnevno, neretko alergija izaziva i teže otoke, upale i gušenje. Zato vam donosimo prirodni lek koji će ublažiti alergijske reakcije i olakšati vam život dok se cvetanje ambrozije ne završi.

07.08.2012., Zagreb - Ilustracija - Ambrozija. Svake godine u kolovozu velik broj stanovnika kontinentalne Hrvatske pati zbog alergije na Ambroziju. Napadi alergije pocnu kada ambrozija ispusti prvu pelud u zrak sredinom ljeta, pa do prvog mraza koji ubije biljku. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL Kljuène rijeèi: biljka, korov, ambrozija, ilustracija, plant, weed, ambrosia, illustration ------ 3xcolor osijek

Za alergiju ne postoji lek, jer je to burna reakcija imunog sistemana alergene, odnosno na supstance iz prirode kao što je polen, koje uopšte ne ugrožavaju organizam. Problem je zapravo u pogrešnoj proceni našeg organizma da nas neka prirodna materija ugrožava i ceo problem nastaje samo zbog nepotrebne reakcije imunog sistema. Zato ne možemo lečiti alergije, jer nema nekog uzroka bolesti, zapravo uzrok je naše sopstveno telo.

Sve što možemo da uradimo jeste da suzbijemo simptome alergijskih reakcija, kao što je curenje nosa, svrab, peckanje i suzenje očiju, kašalj, kijanje, ali i gušenje. Kod nekih ljudi reakcije su toliko jake da je neophodno koristiti lekove koji ih kontrolišu, a to su uglavnom antihistaminici, supstance koje sprečavaju lučenje histamina i na taj način potisnu alergijsku reakciju.

alergija-polen-ambrozija-kijanje
Kada dolazi do gušenja i nekih težih reakcija, antihistaminici su neophodni, ali kod blažih reakcija, bolje je uzimati prirodne lekove. Jedan od najboljih prirodnih lekova jeste kopriva, ali samo pod uslovom da niste alergični i na tu biljku, što nije toliko često.

Kopriva deluje protiv alergija zahvaljujući sastojku koji sadrži – kvercetinu. Kvercetin je prirodni antihistaminik koji suzbija alergijske reakcije, a uz koprivu, tu su još neke biljke koje deluju protiv upala i tako zajedno čine pravi prirodni lek protiv alergija.

Recept

Na pola litre vode sipajte dve kašike koprive i jednu kašiku majčine dušice. Pijte čaj tokom dana, a dobro je ako ga obogatite vitaminom ce koji će takođe pomoći u suzbijanju alergijskih reakcija.

Ovaj prirodni lek nema nikakva neželjena dejstva i može se koristiti svakodnevno. Najbolje je početi i pre cvetanja ambrozije i koristiti ga sve dok se čestice njenog polena nalaze u vazduhu.

Komentari
Loading...