Generic filters
Exact matches only

ALOJA kao DAR PRIRODE

U tradicionalnoj indijskoj medicini, aloja se koristi za probleme sa zatvorom, kožnim bolestima, infekcijama i kao prirodni lek za grčeve.

A u kineskoj medicini se često preporučuje u lečenju gljivičnih oboljenja.

Aloe vera je zvanično navedena kao purgativ (sredstvo za čišćenje creva) i sredstvo za zaštitu kože u SAD 1820. godine i klinički je korišćena tridesetih godina za lečenje opekotina kože i sluzokože usled oštećenja u radioterapiji.

Danas, skoro da nema kozmetičke kompanije koja dodaje sok ili druge derivate aloe u niz proizvoda, uključujući šminku, sapune, kreme za sunčanje, pene za brijanje, šampone, maramice i hidratantne kreme. Biljka se čak i komercijalno koristi kao sastojak jogurta, pića i deserta.

Aloe vera je jedna od oko 420 vrsta roda Aloë, botanički naziv je aloe barbadensis miller i pripada porodici liliacae. Smatra se da ova višegodišnja biljka mesnatih zelenih listova, s nazubljenim ivicama, potiče iz Sudana, odakle je uvedena u mediteranski region i većinu drugih toplih oblasti sveta, uključujući Afriku, Aziju, Indiju, Evropu i Ameriku.

Gel aloe vera je bistra supstanca nalik želeu koja se nalazi u unutrašnjem delu lista biljke aloje. Aloje lateks nalazi se neposredno ispod kore lista biljke i žute je boje. Neki proizvodi od aloe sadrže i gel i lateks (mlečni zaštitni sok biljke).

Gel ove biljke dugo se koristi kao lek za kožna oboljenja, uključujući opekotine, opekotine od sunca, promrzline, psorijazu i herpes, ali postoji niz drugih prednosti: koristi se za tretmane kod depresije, zatvora, astme i dijabetesa.

Aloe vera ima više od 75 važnih komponenti uključujući vitamine, minerale, saharide, amino-kiseline, antrahinone, enzime, lignin, saponine i salicilnu kiselinu. Obezbeđuje 20 od 22 amino-kiseline koje su potrebne ljudima.

Sadrži mnogo vitamina i minerala koji su od vitalnog značaja za pravilan rast i funkcionisanje svih sistema organa.

Aloe vera sadrži vitamine A, C i E, B12, folnu kiselinu i holin. Sadrži i osam enzima, uključujući alijazu, alkalnu fosfatazu, amilazu, bradikinazu, karboksipeptidazu, katalazu, celulazu, lipazu i peroksidazu. Tu su i važni minerali – kalcijum, bakar, selen, hrom, mangan, magnezijum, kalijum, natrijum i cink.

Obezbeđuje 12 jedinjenja poznatih kao laksativi. Među njima su aloin i emodin, koji deluju kao analgetici, antibakterijski i antivirusni lekovi. Ova lekovita biljka sadrži i četiri masne kiseline, uključujući holesterol, kampesterol, beta-sizosterol i lupeol – sve imaju antiinflamatorna svojstva.

Jedinjenja auksini i giberelini, koje aloja takođe sadrži, pomažu u zarastanju rana i imaju antiinflamatorna svojstva. Obezbeđuje šećere, kao što su monosaharidi (glukoza i fruktoza) i polisaharidi.

Herpes, varenje, problemi sa imunitetom

Postoje brojne studije u kojima se istraživala lokalna primene aloe na koži u lečenju rana, uključujući lečenje psorijaze, dermatitisa, oralnog mukozitisa, hirurških rana, opekotina.

Prva studija ove vrste je urađena odavno, 1935. godine, i zaključuje da ekstrakt aloe brzo ublažava svrab i peckanje koji su povezani s jakim dermatitisom.

Studije su takođe pokazale da aloe vera efikasno leči genitalni herpes, psorijazu, dermatitis, promrzline, opekotine i upale. Može se bezbedno koristiti kao antifungalni i antimikrobni agens.

Istraživanja objavljena u Journal of Dentistry pokazuju da kada se gel aloe nanese na herpes nekoliko puta dnevno, pomaže da se ublaži nelagodnost i ubrza proces zarastanja. Takođe je bezbedan kada se uzima oralno.

Jedna od prednosti vitamina B6, koji ova biljka sadrži na primer, jeste njegova sposobnost da deluje kao prirodni lek protiv bolova i stvara antitela koja naš imuni sistem koristi da nas zaštiti.

Aloja je odličan prirodni tretman za suvu kosu ili kožu glave koja svrbi. Ima hranljiva svojstva, a vitamini i minerali u biljci održavaju kosu jakom i zdravom. Zbog svojih antibakterijskih i antigljivičnih svojstava, pomaže i kod peruti, a enzimi gela mogu da oslobode kožu glave od mrtvih ćelija i podstiču regeneraciju tkiva oko folikula dlake.

Upotreba listova aloe vere kao laksativa je dobro istražena. Povećava sadržaj vode u crijevima, stimuliše lučenje sluzi i povećava peristaltiku creva.

U dvostrukom kontrolisanom ispitivanju na 28 zdravih odraslih osoba, prijavljeno je da aloja ima laksativni efekat, a zbog svojih antiinflamatornih i laksativnih komponenti, još jedna prednost je njena sposobnost da pomaže u varenju. Sok ove biljke pomaže pri varenju, normalizuje i pe-ha ravnotežu, smanjuje stvaranje gljivica…

Jačanje imuniteta

Izveštaj iz 2014. ističe da je aloja antiseptička, antiinflamatorna, antivirusna i antifungalna biljka koja je veoma je dobra u izgradnji imunog sistema bez izazivanja alergijskih reakcija ili neželjenih efekata.

Aloe vera obezbeđuje neverovatan broj vitamina i minerala, posebno cinka, koji pomažu u smanjenju upale i borbi protiv oštećenja slobodnih radikala i samim tim jačanje odbrambenog sistema organizma.

Vitamin A, na primer, igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida, neuroloških funkcija i zdrave kože jer je antioksidant koji smanjuje upalu. Vitamin C je još jedna važna komponenta koja se nalazi u aloji; štiti telo od kardiovaskularnih bolesti, prenatalnih zdravstvenih problema, bolesti očiju, pa čak i bora na koži. Vitamin E smanjuje oštećenje slobodnih radikala, bori se protiv upale i pomaže u usporavanju starenja ćelija.

Ova antioksidativna svojstva su takođe korisna kada ste izloženi dimu cigareta ili UV zracima sunčeve svetlosti – štite kožu od raka kože i bore se protiv upale kože nakon izlaganja suncu. Aloja takođe može prirodno da leči akne i ekcem jer pomaže u procesu zarastanja kože.

NAPOMENA

Preparate aloe vere ipak ne treba uzimati u velikim dozama i u dužem vremenskom periodu bez konsultacija s lekarima. Preterivanje može izazvati neželjene efekte, kao što su bol u stomaku i grčevi.

Dugotrajna upotreba velikih količina preparata koji sadrže delove ove biljke takođe može izazvati dijareju, probleme sa bubrezima, krv u urinu, nizak nivo kalijuma, slabost mišića, gubitak težine i probleme sa srcem. Trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste aloe vera preparate, kao ni deca mlađa od 12 godina.

Stručnjaci upozoravaju da se, pre uzimanja aloe vere, treba konsultovati s lekarom ako uzimate lekove za dijabetes, laksative, varfarin, diuretike.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...