Alergije

Alergije predstavljaju osetljivost organizma na delovanje alergena na sopstvena tkiva.

a1

Razlikuju se alergijske reakcije u pravom smislu te reči, koje su uslovljene imunološkim patohemijskim mehanizmima, i pseudoalergijske, koje protiču bez imunološkog stadijuma.

Poslednjih godina se povećao broj ne samo alergijskih reakcija, već i teških stanja koja zahvataju disajne organe, kožne omotače i sluzokožu, zglobove, limfne sisteme itd.

Alergija na lekove

U današnje vreme čitav niz lekara prepisuje veliki broj medikamenata za upotrebu (više od 3), koji pripadaju različitim farmakološko-terapijskim grupama u cilju lečenja jednog oboljenja ili grupe bolesti kod konkretnog pacijenta.

 

Takav pristup je doveo do zloupotreba prilikom prepisivanja lekarskih preparata, ne računajući pritom na njihovo uzajamno dejstvo unutar čovekovog organizma. Nazvan je polipragmazija i predstavlja „kršenje prava pacijenta“ u delu sprovođenja eksperimenata bez saglasnosti bolesnika.

Polipragmazija je postala uzročnik nastanka mnogih novih bolesti i komplikacija (alergija, dismetabolija, disbakterioza, hepatitis i sl.), slabe podnošljivosti i niske efektivnosti lečenja.

U ovu grupu ubrajaju se isto tako i oboljenja, koja nastaju na imunološkoj osnovi (anafilaktični šok, koprivnjača, bronhijalna astma, dermatitis i drugi).

Koprivnjača (urtikarija). Ova kožna alergijska reakcija ima izgled osipa, koji se sastoji od crvenkastih ispupčenih ili spljoštenih tvorevina (papula) nepravilnog oblika, koje izazivaju svrab. Osip nastaje odjednom i zatim periodično nestaje i ponovo se javlja. Koprivnjača obično nastaje kao posledica kontakta sa alergenom iz hrane, lekova, vazduhu koji udišemo ili odeće.

Međutim, slični osipi nastaju pod dejstvom sunčevih zraka, visokih temperatura (npr. tuširanje previše vrućom vodom) ili stresa. Uzročnik koprivnjače je lučenje histamina u koži.

Koprivnjača je najčešći simptom alergije na lekarske preparate. To je akutno oboljenje, povezano sa poremećajem propustljivosti zida krvnih sudova.

a3

Uzroci nastanka koprivnjače mogu biti najrazličitiji lekarski preparati (analgin, novokain, sulfonamidni preparati, penicilin, vitamini B grupe, vakcine, serumi, enzimi, reopoliglikani i drugi).

Koprivnjaču izazivaju i prehrambeni alergeni (bela posna riba, kokošja jaja, mleko i dr.), kao i ujedi insekata opnokrilaca.

Razvoj hronične koprivnjače povezan je sa poremećajem funkcije bubrega, jetre, gastrointestinalnog trakta, pojavom glista, povećanom osetljivošću na sunčevu svetlost i dr.

Koprivnjača se manifestuje brzim razvojem (i nestankom) plikova na koži i svrabom.

Kvinkeov edem (otok) je jedan oblik manifestovanja alergije na lekarske preparate. To je teška reakcija krvnih sudova, koja se razlikuje od koprivnjače zahvatom dubinskih slojeva kože, potkožnog i submukoznog vezivnog tkiva.

Otok koji pri tom nastaje može izazvati otežano disanje (kod otoka grkljana), poremećaje funkcija gastrointestinalnog trakta (simptomi gastroenteritisa, apendicitisa) i druge promene.

Alergija prehrambena predstavlja alergijsku reakciju na dejstvo prehrambenih alergena. Može nastati prilikom uzimanja punomasnog mleka, belanca jajeta, ribe (smuđ, bakalar), račića, kraba, žitarica, mahunarki, jagode, oraha, citrusa, čokolade i drugih namirnica.

Alergijska reakcija nastaje svaki put nakon uzimanja prehrambenog alergena, dok stepen izraženosti reakcije zavisi od koncentracije antitela u čovekovoj krvi.

Kod prehrambene alergije, manifestuju se znaci oštećenja gastrointestinalnog trakta (poremećaji motorne i sekretorne funkcije).

Može nastati opšta reakcija (povećanje temperature, pad arterijskog pritiska, promene u krvi). Izolovane slučajeve ispoljavanja prehrambene alergije predstavljaju: Koprivnjača, Kvinkeov edem, Bronhitis, Kožni svrab, Ekcem i dr.

Pojedini ljudi imaju predispoziciju da reaguju na sredinu koja ih okružuje: na polen, korov i drveće, životinje, čak i na hranu koju uzimaju.

Takva vrsta alergije može se ispoljiti na koži (koprivnjača, otoci ili osip), nosnoj sluznici i sinusima (tečni sekret iz nosa, suzenje, zapušenost nosa), gastrointestinalnom traktu (grčevi, proliv ili zatvor), skeletno-mišićnom sistemu (bolovi u zglobovima i njihova imobilnost) ili glavi (glavobolja, depresija, uzbuđenost, pospanost, nesanica ili razdražljivost).

Simptomi mogu biti različita, ali je uzročnik samo jedan – u takvo stanje dovodi vas nešto od onog što jedete ili pijete. Pojedini prehrambeni alergeni su sasvim očigledni – pojeli ste jagode i osuli ste se. Uzrok ima površinski karakter. Ali najčešće je potrebno duže vreme da se ustanovi uzočnik alergije, budući da većina namirnica koje jedemo ima veliki broj sastojaka od kojih svaki može izazvati alergijski sindrom.

Potrebno je da zatražite pomoć od specijaliste-alergologa, kako bi on izvršio potrebne probe, koje će omogućiti da se suzi spektar potrage za bezbednim varijantima ishrane.

Alergije na polen. To su oboljenja koja nastaju kao rezultat alergije na polen biljaka. U njih se ubrajaju: polenska groznica, konjuktivitis, rinitis i dr.

Kod razvoja oboljenja valiki značaj ima nasledna predispozicija za alergijske reakcije.

Oboljenje nastaje u slučaju maksimalne koncentracije polena u vazduhu (u vreme cvetanja biljaka, u jutarnjm satima). U slučaju alergije na žitarice, može se razviti alergija na krupu i slatkiše, u slučaju alergije na polen – na polen suncokreta, suncokretovo ulje, med, ćeten-alvu.

Alergiju na polen karakteriše upala sluzokože kapaka, sluzokože nosa, poremećaji sna, povećano znojenje i razdražljivost.

 

Autor:Milka Orlić

 

 

Komentari
Loading...