Generic filters
Exact matches only

Alergija na sunce! Kako se izboriti? (VIDEO)

Alergija na sunce! Tokom letnih dana većina nas provodi puno više vremena napolju i uživamo u suncu te pokušavao tokom godišnjeg odmora prikupiti neki lepi ten.

Za neke osobe letni dani nisu baš najdraži jer im koža reaguje na sunčeve zrake i počinju im se pojavljivati čudni osipi i nadražena im je koža.

To se zove alergija na sunce, što možda na prvi zvuk zvuči čudno i nije im jasno kako može neko biti osetljiv na sunce.

To je zapravo posve normalna alergija i zapravo ima mnogo ljudi koji imaju ovaj tip alergije, a da nisu niti svesni toga.

Kroz ovaj članak ćemo vam pojasniti malo bolje šta je tačno alergija na sunce, koji su njegovi simptomi te kako se ova alergija tretira tj leči.

Ujedno ćemo vam dati neke korisne savete kako možete sprečiti pojavu alergije i odbraniti se od sunca tokom letnih dana kako biste mogli uživati napolju!

Alergija na sunce – simptomi

Alergija na sunce se često pojavljuje nakon izlaganja na suncu kao crveni osip na koži te često to zahvaćeno područje bude iritirano i počne svrbeti. Kod nekih se ova alergija pojavi zbog nekih drugih faktora kao što su to lekovi koji mogu podstaći osetljivost na suncu, kod drugih je alergija na sunce nasledna stvar.

Najčešće se ova alergija pojavljuje kod žena, posebno onih u srednjoj dobi.

Ujedno, oni svetlije puti imaju veće šanse za pojavu ove alergije, kao i osobe koje imaju autoimunu bolest, bolest povezanu uz bubrege kao i osobe koje uzimaju antibiotike ili analgetike.

Alergijske reakcije nakon prve pojave će se redovno pojavljivati svake godine.

Alergija se pojavljuje uglavnom zbog generalne osetljivosti kod osobe, posebno osetljive kože, ali ujedno i neki spoljašnji faktori mogu uzrokovati ovu alergiju.

Simptomi kod alergije na suncu se iskazuju kroz pojavu prištića ili sitnih kvržica, te koža bude crvena, iritirana, te se mogu pojaviti plikovi, osip ili kraste koje krvare.

Alergija na sunce – lečenje

Kako bi se sprečila pojava alergija na sunce, bitno je da uvek pre izlaganja suncu, posebno onom dugotrajnom, da nanosite kremu s visokom SPF-om (na primer SPF 50), te da koristite razne alate za zaštitu od jakog sunca, poput šešira, marame, sunčanih naočara i nošenje duge, lagane i prozračne odeće.

Ujedno, kada se sunčate redovno nanosite iznova novi sloj kreme za sunčanje s visokim faktorom kako biste sprečili reakciju.

Ujedno, ponekad se alergija na sunce može dogoditi u spoju sa slanom vodom i znojem, zato uvek nakon kupanja u moru i sunčanja se dobro isperite i istuširajte se kako ne bi koža bila suva i bila sklonija alergiji.

Osim što pazite na kožu uvek nanesete kremu s visokim faktorom, to isto učinite i za usne jer su i one sklone alergiji od sunca.

Ukoliko vam se dogodi alergijska reakcija, tada možete napraviti da se istuširate, nanesete losion za dubinsku negu, te popijete tabletu za alergije i trebalo bi vam se nakon nekoliko dana sve smiriti.

Foto pexels
Komentari
Loading...