Generic filters
Exact matches only

ALERGIČNE STE NA SPERMU, A NE ZNATE: Simptomi su teško uočljivi – najgore je ako želite bebu

Mnoge žene žive sa tim, a nisu ni svesne.

Stručnjaci Univerziteta u Mančesteru ispitivali su alergičnost žena na spermu i tako izračunali da je svaka deseta žena u Americi alergična na spermu, a da to ne zna. Oko 40.000 žena je hiperosetljiva na jedan ili više proteina koji čine spermu. Stoga, detaljnije su se pozabavili istraživanjem, pokušavajući da otkriju uzroke.

zena-place

– Glavni krivac za to je glikoprotein koji nastaje u prostati, a alergiju uzrokuju biomolekule – kaže predavač reproduktivnog zdravlja na pomenutom Univerzitetu dr MIšel Kerol i dodaje da su posledice ozbiljne, poput anafilaktičkog šoka.

 
Simptomi su malo poznati, jer i ako postoje, žene ih ne povezuju sa alerigjom na spermu. Vrlo često se oni mešaju sa simptomima polnih bolesti ili urinarnih infekcija, poput svraba, peckanja, nagona za mokrenje, osipa.

Imunološka reakcija se javlja samo na semenu tečnost, ali ne i na samu spermu, zbog čega pitanje alergije na spermu nema veze s plodnošću te ne onemogućuje začeće. Seks sa kondomom je standardni način za izbegavanje alergije.

Ako ste saznale da ste alergične na spermu, a uprkos tome želite da ostanete u drugom stanju, lekari onda prepisuju profilaktičke antihistamine koji se obično piju 30-60 minuta pre seksa, jer sprečavaju izbijanje alergije.

NAPOMENA: Ako vam se posle seksualnog odnosa, pojave pomenuti simptomi, hitno posetite ginekologa. Ne mora da znači da se automatski radi o alergiji, ali bi bilo dobro da svakako proverite da li ste vi ta svaka deseta žena.

 

Srodni članci:

SD

Komentari
Loading...