ALARM ZA RODITELJE: Trećina osnovaca ima slab vid i mora da nosi naočare, evo šta je uzrok …

Beogradski đaci imaju sve većih problema sa vidom pa se tako nedavno dve trećine đaka jednog odeljenja sedmog razreda sa sistematskog pregleda vratilo sa uputima za naočare!

ghfredgfdhdfsgds

Stručnjaci kažu da je jedan od razloga to što deca previše vremena provode u zatvorenom prostoru gledajući TV, crtane filmove, ali i na kompjuterima i tabletima igrajući igrice ili na mobilnim telefonima.

– Sedmaci su ove godine, kao i prethodnih, imali preventivne očne preglede. Iz godine u godinu vid kod dece je sve slabiji. Sigurno da u poslednjih pet do deset godina ima više dece sa ovim problemom, a razlozi su očigledni. Mnogo vremena ispred televizora, igrice su postale svakodnevica, kao i mobilni i tablet koji se čak i u školi koriste, krišom ispod klupa. To postaje i jedan vid zavisnosti, a roditeljima je teško da se s tim izbore – kaže doktorka Vera Vujović, načelnica pedijatrije Doma zdravlja “Simo Milošević” na Čukarici.

Razlog za pogoršavanje vida jeste to što tokom gledanja u kompjuter ili TV deca ređe trepću. Smanjeni treptaji čine oči suvim što može dovesti do naprezanja očiju, pa se zato savetuje da deca više vremena provode napolju posle škole da bi odmorili oči posle čitanja.

– Anomalije se primećuju jako rano. Ja radim dugo sa decom pa znam da je sve više onih sa slabijim vidom, a najviše je ovakav način života doveo do toga. Ukoliko roditelji primete da dete previše savija glavu dok čita i piše ili se previše približilo ekranu dok gleda TV, obavezno se treba odvesti kod očnog lekara kako bi mu proverili vid – rekla je za “Blic” Biserka Šutaković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine iz Zemuna.

Sat vremena za TV, mobilni i kompjuter

Doktorka Vera Vujović savetuje da deca treba da provode do sat vremena dnevno ispred kompjutera, televizora i telefona, a da je sve preko toga mnogo.

 

Mnogi su pročitali i ove tekstove:

(Blic)Webtribune

Komentari
Loading...