Akutne infekcije jedan od uzroka pojave srčanog udara

Akutne infekcije izgleda mogu uzrokovati srčani ili moždani udar u osetljivih osoba, kaže se u izveštaju britanskih naučnika.

src

Dr Liam Smeeth i njegove kolege su analizirali bazu podataka („United Kingdom General Practise Research Database“) koja je obuhvatala 5 miliona ljudi. Istraživači su svojom studijom obuhvatili 60 000 pacijenata, koji su imali srčani udar između 1987 i 2000. godine, i 55 000 pacijenata koji su u tom periodu imali moždani udar. U obzir su uzimani samo pacijenti koji imali potvrđenu respiratornu ili urinarnu infekciju ili su u tom periodu bili vakcinisani.

Stopa srčanog udara je bila najveća u toku prva tri dana nakon infekcije. Srčani udar je bio skoro pet puta veći nakon respiratornih infekcija, a ukupno 66% se javilo nakon urinarne infekcije. Za moždani udar je stopa bila oko tri puta veća nakon bilo koje vrste infekcije.

Bilo je potrebno čak i nekoliko nedelja da bi se stopa učestalosti srčanog i moždanog udara vratila na uobičajene vrednosti.

Porast stope srčanog i moždanog udara nije viđen nakon infekcije influencom, tetanusom ili nakon vakcinacije protiv meningokoka.

Zaključak ovog istraživanja ide u prilog teoriji da sistemska inflamacija povećava rizik za ispoljavanje vaskularnih poremećaja.

Faktori rizika srčanih oboljenja
Komentari
Loading...