Ako ste često pod stresom imajte ovo pored sebe

Ako lako planete ili ste pod stresom, u prvu pomoć će vam priskočiti bočica eteričnog ulja. Proverite koja ulja imaju miris dovoljno moćan da smiruju napete nerve.

strrr

Lavandino ulje

Jedno od najpopularnijih ulja za smirenje je lavandino ulje. Lavanada je vrlo otporna biljka koja se može uzgajati u bašti i ne zahteva puno brige. Kad se koristi u sklopu aromaterapije ona uklanja napetost i gnev i opušta osobu. Dobro je i za one koji pate od nesanice.

Jasmin

Poreklom je iz Indije, ali jasmin se sad može naći svuda na području Mediterana. Nazivaju ga ‘kraljem’ među mirisnim uljima. Poseduje miris koji je senzualan i opušta. Koristi se i protiv mentalne blokade, nervoze i tuge. Sasvim dobro deluje i kao antidepresiv.

Kamilica

Ulje kamilice je takođe odlično za smirenje. Deluje kao sedativ, a u obliku čaja poznat je kao napitak za opuštanje. U aromaterapiji njegova uloga nije puno drugačija. Osim što smiruje, smanjuje bol i stres.

Bergamot

Iako se koristi kao ulje koje daje snagu, bergamot se može uvrstiti među smirujuća eterična ulja. Korisno je za ublažavanje stresa.

Ružino ulje

U Bugarskoj se ružino ulje koristi za ublažavanje histerije, tuge i depresije. Neki tvrde da balansira ženske hormonalne cikluse.

Neroli

Neroli je egzotično ulje koje se proizvodi u nekoliko različitih zemalja, uključujući Francusku, Maroku, Tunisu i Egiptu. Ulje je dobijeno iz gorke pomorandže i to je jedan od najboljih aromatskih antidepresiva. Dobro deluje protiv stresa, teskobe, šoka, straha i nedostatka poverenja.

Sandalovina

Ovo je još jedna ulje iz Indije, a osim što je korisno za lečenje akni, to je prekrasan način da se smire nervi. Opušta i smanjuje iritaciju, a može biti od pomoći tokom depresije.

Ylang Ylang

Eterično ulje koje podseća na jasmin. Madagaskarski ‘cvet cvetova’ ima sladak, egzotični, cvetni i senzualni miris. Koristi se kao antidepresivno sredstvo jer smiruje bes i oslobađa napetost. Što se tiče fizičkih učinaka, zna se da Ylang Ylang može smanjiti problem s aknama, smanjiti krvni pritisak, ublažiti grčeve mišića, ublažiti simptoma PMS-a i pomoći u borbi protiv bakterija.

Vanilija

Ulje vanilije možete naći u tropskim mestima kao što su Tahiti, Madagaskar i Java. Bogat, topao i sladak miris za mnoge je jedno od najprijatnijih mirisnih ulja, pa je omiljen u promicanju mirnijeg raspoloženja. Deluje i kao afrodizijak.

Komentari
Loading...